Talumistasude korra muutmisel hüvitataks omanikule saamata jäänud tulu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talumistasu makstakse maaomanikule, kelle maale jäävad näiteks elektriliinid, mille tõttu ta seal majandustegevust arendada ei saa.
Talumistasu makstakse maaomanikule, kelle maale jäävad näiteks elektriliinid, mille tõttu ta seal majandustegevust arendada ei saa. Foto: Margus Ansu / Postimees

Justiitsministeerium saatis kooskõlastusele tehnovõrkude talumistasusid puudutava eelnõu väljatöötamiskavatsuse, millega plaanitakse tõsta talumistasu suurus õiglasele tasemele. 

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul on praegu olukord selline, et üldjuhul tuleb maaomanikule omandireformi käigus koos tehnovõrguga omandatud maa eest hüvitada ainult maamaksu kulu. „Talumistasu, mis katab ainult maaomaniku reaalselt kantavad kulud, ei ole kindlasti õiglane hüvitis omandi olulise kitsendamise eest, eriti arvestades seda, et aastaid oli see tasu sisuliselt olematu. Probleemi lahendamiseks oleme välja pakkunud lahenduse, et maaomanikule makstakse iga-aastaselt hüvitist, mis kompenseerib ka maa kasutamata jätmisest saamata jäänud tulu,“ rõhutas Reinsalu.

Hüvitise suurus on viis protsenti maa maksustamishinnast korrutatuna kaitsevööndi ruumilise ulatuse ja kitsenduse sisulise ulatuse koefitsiendiga. Seega, kui tegemist on maaga, mida sihtotstarbeliselt kasutada ei ole võimalik (kitsendus on 100%), saab maaomanik lisaks maamaksu hüvitisele täiendavat iga-aastast hüvitist viis protsenti kaitsevööndi aluse maa maksustamishinnast.

Kohtupraktika järgi tuleb maaomanikule hüvitada kantud kulud vastavalt sellele, kui suur on kitsenduse ruumiline ja sisuline ulatus. Kehtiva seaduse järgi on aga kitsenduse sisuline ulatus reguleerimata. Selle probleemi lahenduseks pakub justiitsministeerium eelduslike koefitsientide kehtestamist.

Samuti on ministeeriumi sõnul oluline võimaldada võrguettevõtjatele maamaksu andmetele juurdepääs, mis tagab täpsemate andmete alusel arvutava talumistasu ja väiksema halduskoormuse. 

Justiitsministeeriumis väljatöötatud dokument saadeti tutvumiseks ja kommenteerimiseks teistele ministeeriumitele, elektriettevõtetele ja huvigruppidele, kellel on võimalik mai lõpuni täiendusi teha. Eelnõuks vormistada ja valitsusse saata loodetakse dokument juba käesoleval sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles