Karmeli kogudus hakkab Rakveres uut kirikut ehitama

Kristel Kaljuvee
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karmel ehitab uue maja – sauna ja suure saaliga.
Karmel ehitab uue maja – sauna ja suure saaliga. Foto: Kavand

Praegune Rakvere Karmeli koguduse palvela on neile nii väikseks jäänud, et äramahtumiseks tuleb linna pealt ruume juurde rentida. Õige varsti see mure aga laheneb, sest Karmel saab endale uue vinge maja.

Karmeli koguduse pastori Gunnar Kotieseni sõnul on uut hoonet tarvis kahel lihtsal põhjusel. Esiteks on praegune hoone jäänud väikseks nii jumalateenistuste pidamiseks kui ka nädalasiseste ürituste jaoks, sest palvelas toimub igal õhtul mõni üritus.

“Ja täitsa ilma liialdusteta – kuigi jutlustajad kipuvad vahel liialdama, mina eriti –, me peame ruume paluma Kolmainu koguduselt ja teistelt Rakvere kogudustelt, sest meie majas on üritused ja pole lihtsalt ­ruumi. Uusi üritusi kavasse võtta ei saa, aga ideid on palju,” sõnas Kotie­sen.

Teiseks on praegune, 1933. aastast pärinev sakraalehitiste kontekstis arhitektuuriliselt üsna innovatiivne palvela liialt amortiseerunud ning selle väärikas säilitamine oleks kallis ja keeruline.

Teisisõnu lammutatakse praegune Koidula tänava hoone maha ja ehitatakse samale kohale uus. “Tahame selle hoone mälestust kindlasti mingil ilusal kujul hoida,” rääkis ­Kotiesen. Kasvõi uue hoone ehitusel vana palvela materjale taaskasutades.

Kotieseni sõnul kaaluti ka teise asukohta kolimist, kuid eelmise aasta keskel otsustas kogudus, et ei soovi praegusest miljööväärtuslikust paigast lahkuda. Nõnda kuulutati välja arhitektuurikonkurss kodusele Koidula krundile.

Sõelale jäänud kolm firmat esitasid oma (täiesti erineva) kontseptsiooni, millest kogudus koostöös linnaarhitekti ja veel mõne nõuandjaga valis välja arhitektuuribüroo Luhse & Tuhal nägemuse.

“Tegemist ei ole lõpliku eskiisiga, vaid pigem kontseptsiooniga,” rääkis Karmeli koguduse pastor ja lisas, et väiksemaid muudatusi tuleb veel kindlasti teha. Üldjoones on aga asi selge. Uude hoonesse tuleb suur 300kohaline teenistus- ja konverentsikeskus, mida saab kasutada mitmes osas – saali osad on eraldatud vaheseintega.

Saali all asuvas keldris on green room ja lavaalune ruum, mida saab kasutada näiteks teatrietenduste puhul. Samuti on seal väike saun ja jõusaalinurk.

Uude hoonesse tuleb noorsookeskus, sest Karmeli koguduse sihtgrupp on noored, ­lapsed ja noored lapsevanemad. Kuna ruumipinda sees üleliia palju ei ole, tuleb noorsookeskuse teisele korrusele suur päikseline terrass, kus hea ilma korral üritusi korraldada saaks.

Mõnus õueala tuleb ka maja ette.

Pastori sõnul oleks ideaalne, kui selle aasta jooksul jõutaks kõik vajalikud dokumendid korda ajada, et siis järgmisel aastal kopa maasse lüüa saaks. Muidugi sõltub ehitustööde algusaeg ka rahalistest võimalustest. “Kui meie finantsplaan suudab järele tulla, siis saame alustada järgmisel aastal. Kui mitte, siis ülejärgmisel aastal,” nentis Kotiesen.

Koguduse uue hoone rajamist saavad toetada eraisikud ja ettevõtted. “Ja kui vaja, siis tuleb pankade majandustegevust hoogustada,” sõnas Kotiesen.

Kogudus ehitab kirikuosa valmis omal jõul, kogukonna heaolu seisukohalt olulise noorsookeskuse valmimisse saab aga igaüks oma panuse anda.

Karmeli kogudus plaanib ruume kontsertideks ja koolitusteks välja rentima hakata, samas ütleb Kotiesen, et otseselt rentimiseks uut hoonet ei ehitata. “Meie oma vajadus on lihtsalt niivõrd suur. See ei ole läbi mõtlemata samm, hoone rentimine on lihtsalt boonus.”

Linn on detailplaneeringu algatamisele kooskõlastuse andnud. Rakvere linnapea Mihkel Juhkami sõnul ei ole ohtu, et Karmeli koguduse 300kohaline saal võiks lähedalasuvasse Pauluse kirikusse kavandatud Pärdi kontserdimajaga (juhul, kui see tuleb) võistlema hakata, sest viimasest tuleks universaalne kontserdisaal, koguduse saal on aga ehitatud vastavalt koguduse võimalustele.

Kaasarääkijad ja arvamusavaldajad on oodatud 15. ja 22. mail Karmeli koguduse palvelasse. Väikeseks presentatsiooniks ja aruteluks läheb peale jumalateenistuse lõppu, mis on orienteeruvalt kell 13.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles