Repliik: Seadus ja selle augud

Liina Laks
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liina Laks.
Liina Laks. Foto: Marianne Loorents

On üks vana ütlus, et eestlane armastab täita venelaste seadusi saksa täpsusega. Sattusin hiljuti üritusele, kus selgitati, mida põllumees tohib ja mida ei tohi oma maa peal teha. Lektor oli konkreetne mees, kes kirjeldas teaduse uuemat sõna. Tema jutust ei puudunud ka näited minevikuvigade kohta, mida ta rohke pildimaterjaliga illustreeris.

Seepeale teatasid kuulajad, et lektoril võib ju õigus olla ja nemadki näevad teistmoodi tegemise mõttekust, aga seadus on ees. “Põllumehel on valida: kas ta täidab seadust või teeb korralikku põllumehetööd,” põrutas üks meesterahvas.

 Vaidluse käigus selgus, et seadus on tõesti ühetimõistetav. Siis proovis lektor teistmoodi lähenemist, põhimõttel “heal lapsel mitu nime”: kui majandustegevus pole lubatud, võib ju ametnikele selgitada, et tegu on hooldustöödega, mida seaduski ometi soodustab. Saaks vähemalt hädavajalikud toimetused tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles