Kunstiline kõlberüüste mädanenud õunaga

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiline kõlberüüste mädanenud õunaga.
Kunstiline kõlberüüste mädanenud õunaga. Foto: 2 X Meelis Meilbaum, montaaž

Näotu, ilmetu ja varjulembene korruptsioon ehk kõlberüüste on taritud päevavalgele. Rakvere Galeriis avatakse kujundite kaudu kuritegeliku nähtuse jooni ja ilminguid.

Seitseteist Virumaa kunstnikku leidsid endas julgust süüvida kuritegeliku kasuahnuse olemusse ning luua teos näitusele “Korruptsioon”. Kes väljendas rikutust ja moraalset laostumist, mida Jaan Tõnisson soovitas omal ajal nimetada kõlberüüsteks, maalis, kes skulptuuris, kes installatsioonis. Näitusetöödes sisaldub rohkem otsekohest teravust kui eesti keeles korruptsiooni märkivate väljendite “onupojapoliitika”, “altkäemaks” ja “käsi peseb kätt” ümaras ümbernurgaütlemises. Kunstnikud ütlevad karmilt “Midagi on mäda” ja “Korruptandid ahju!”.

Uuritud ja kujutatud on nii süsteeme, korruptsioonivõrku kui ka Rakvere kultuurikeskuse sündi. Pealkirjad “Niiditõmbaja”, “Tankist”, “Puhas kui prillikivi”, “Nutsukuller” “Rahapesu-pulber” räägivad selget keelt. Aktidena eksponeeritud alasti tõde paistab kaunis. Ka siis, kui ütleb: “Tagumise krundi hind on kallim.” “See, mida peetakse ühes ühiskonnas korruptsiooniks, on teises ühiskonnas täiesti normaalne,” nimetas Virumaa Näituste juht Raivo Riim. Ta juhtis tähelepanu tõigale, et Eesti on korruptsiooniindeksi edetabelis maailma 168 riigi hulgas 23.–25. kohal võrdselt Prantsusmaaga ning maailma kõige korruptsioonivabam riik on Taani, kõige korrumpeerunum Põhja-Korea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles