Palju õnne meie emadele!

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavanem Marko Torm.
Maavanem Marko Torm. Foto: Kristel Kitsing

Keegi meist ei saa sündides kaasa juhtnööre, kuidas läbi elu liikuda. Aga on olemas üks eriline naine, kes on igale poisile ja tüdrukule eluteel justkui giid.

Emad on läbi aegade edasi kandnud elu, koondanud perekonda ja rahvast, voolinud meie hinge, kinkinud meile oma keele, mida nimetataksegi emakeeleks. Emad on need, kes teevad nõudlikke valikuid laste hariduse suhtes; need, kes kehtestavad peres õiged reeglid ja väärtused; sageli ka need, kes panevad pere liikuma ja lapsed sportima. Ja just ema on enamasti see, kelle juurest otsitakse ja leitakse lohutust, valule leevendust ja turvatunnet.

Emadepäeval on palju ühist jõuludega. Tõsi, jõulusid oleme Eestis tähistanud pikemaid aegu, emadepäeva pühitseme tänavu 94. korda. Aga mõlemad on südamlikud perepühad ja neist saadav positiivne energia toidab hinge kaua pärast pühigi.

Emadepäeva põhiidee on emadele eelkõige tunnustust avaldada, samuti võimaldada emal kasvõi kord aastas puhata ja lihtsalt olla, vabastada ta igapäevakohustustest. Sel päeval olgu teiste perekonnaliikmete auasjaks olla jalul enne ema, seada kodu pidurüüsse ja äratada ema lauluga. Ema võib kordki aastas lasta end teenida, kuna ta muidu aina teisi teenib.

Kindlasti ei ole piisav vaid üks kord aastas tänada ja tunnustada neid, kes on meid oma südame all kandnud, meist hoolinud, meie pärast ka paljust loobunud, meid armastanud, kuid see üks päev aitab selle kõige olulisust meile meelde tuletada. Osakem emasid hinnata ning oma tänulikkust nende hoole ja armastuse eest väljendada.

Tuhat tänu, tuhat embust, tuhat lille kõigile emadele! Õnne teile emadepäevaks ja igaks uueks päevaks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles