Kasutatud autot tasub valida hoolikalt

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud autot tasub valida hoolikalt.
Kasutatud autot tasub valida hoolikalt. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Kasutatud autol võib esineda mitmesuguseid puudusi. Seetõttu on mõistlik vaadata huvipakkuv auto üle koos spetsialistiga. Näiteks teevad ostueelseid ülevaatusi mõned ülevaatuspunktid, autoesindused ja muud remonditöökojad. Spetsialisti kaasamisel saab tarbija parema pildi auto tehnilisest seisukorrast ning oskab võimalike vajakajäämistega arvestada, seda nii rahalises kui ka liiklusohutuse mõttes. Kui autol esinevad ohtlikud vead, siis tuleb need kindlasti enne sõitma asumist likvideerida. Auto ostueelse kontrolli võimaldamine on üheks usaldusväärse kaupleja indikaatoriks.

Autoostjal on õigus viia auto proovisõidule, seejuures ei tohiks lasta automüüjal tuua keeldumise põhjuseks puuduvat autokindlustust. Aus müüja hoolitseb selle eest, et kõik müügis oleva auto dokumendid oleks korras.

Kui internetiportaali müügikuulutuses on auto registreerimisnumber varjatud või ei ole kirjas auto VIN-koodi, siis tasub asja uurida. Selliste andmete varjamiseks on alati mingi põhjus ning usaldusväärne müüja seda ei tee. Eesti Liikluskindlustuse Fondi kodulehelt saab nende andmete järgi kontrollida, kas auto on varem osalenud avariis. Maanteeameti e-teeninduses saab kontrollida auto läbisõitu ja näha auto Eestis registreerimise aega. Kui müüja jutt erineb sellest, mis tuleb välja andmebaasidest, on põhjust kahelda müüja usaldusväärsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles