Sihikindlad abituriendid tegid koolilõpu-uurimistöös loomkatseid

Kristel Kaljuvee
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liivahiirte käitumise uurimine võttis Rakvere gümnaasiumi abiturientidel Gerlin Dreimannil (vasakul) ja Kristo Ambusel kolm aastat aega.
Liivahiirte käitumise uurimine võttis Rakvere gümnaasiumi abiturientidel Gerlin Dreimannil (vasakul) ja Kristo Ambusel kolm aastat aega. Foto: Marianne Loorents

See, et loomkatseid võib pidada eetilisuse piiril kõikuvaks uurimismeetodiks, bioloogiahuvilisi abituriente muretsema ei pannud. Oma ebatraditsioonilise lõputööga lõid nad vähemalt Rakvere gümnaasiumi ajaloos pretsedendi.

Katsed elusate loomadega ei ole koolipraktikas kuigi tavalised – seda võivad kinnitada õpilased Gerlin Dreimann ja Kristo Ambus, nende juhendaja Eve Raja ja ka fakt, et viimane eestikeelne loomade käitumist uurinud raamat anti välja 30 aastat tagasi.

Põhjalik uurimistöö “Loomade õppimisvõimet mõjutavad tegurid labürintkatsetes liivahiirte näitel” sai alguse kolm aastat tagasi, mil tollal Rakvere gümnaasiumi kümnendasse klassi läinud noored võtsid valikaineks loodust, tehnoloogiat ja ühiskonda siduva aine, mida õpetas Eve Raja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles