Baltoscandali kava on selgunud

Liina Laks
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantslase Philippe Quesne "The Night of the Moles Welcome to Caveland".
Prantslase Philippe Quesne "The Night of the Moles Welcome to Caveland". Foto: Martin Argyroglo

Baltoscandali kava ja esinejad on selgunud ning piletimüük alanud. 14. korda toimuv rahvusvaheline teatrifestival Baltoscandal leiab aset 6.-9. juulil, tuues Rakverre nii Eesti kui ka maailma kaasaegse teatri tipud.

Baltoscandal on kaasaegse teatri ja etenduskunstide pidu, mis lisaks tihedale etendusprogrammile sisaldab kontserte, vestlusi, installatsioone, kunsti, traditsioonilist jalgpallimatši ning palju muud. Festivali kunstiline juht on Priit Raud. 

Festivali üks peaesinejaid on prantuse lavastaja Philippe Quesne, kes tuleb Eestisse oma uhiuue lavastusega “Night of the Moles (Welcome to Caveland)”, mis esietendus 6. mail festivalil Kunstenfestivaldesarts Brüsselis. Lavastus pakub publikule võimaluse saada osa fantastilisest allegoorilisest maailmast, mida asustab hiigelmuttide perekond. Üle maailma etendusi andev Philippe Quesne on tuttav külaline ka eesti publikule, 2010. aasta Baltoscandalil etendus tema lavastus “Big Bang” ning 2014. aasta Augusti TantsuFestivalil Tallinnas hittlavastus “L`Effet de de Serge”. Prantsusmaalt on festivalil ka  L'Encyclopédie de la parole / Joris Lacoste lavastusega “Suite N°2”, mis orkestreerib kõned ja toob fookusesse sõnad ning nende funktsioonid. 

Üllatuslikult saab festivalil näha legendaarset saksa truppi Showcase Beat le Mot nende uusima lavastusega “Nazisuperpeople are better than you all – The Horror of the Ordinary”. 2001. aastal esietendus Showcase Beat le Mot ja Von Krahli Teatri koostööna ühisprojekti “Pirates”, mis toona kohalikku teatrimaastikku raputas. Trupile omaselt lõhutakse ka seekord tabusid ja teatritavasid, võttes kasutusele erinevad meediumid ning vormid.   

Üks erilisemaid teatrilavastusi festivalil on Dublinis tegutseva iiri teatritrupi Dead Centre ning lavastajate Ben Kidd ja Bush Moukarzeli “Chekhov’s First Play”. “Tšehhovi esimene näidend” oli möödunud aasta Iiri teatriauhindade parima lavastuse nominent. Omal moel klassikast lähtuv lavastus segab traditsioonilist teatrit teiste vormidega. Inglismaalt on festivali kavas soololavastusega “A Broadcast / Looping Pieces” Tim Etchells, kes oma maailmakuulsa trupiga Forced Entertainment on ka varem Baltoscandalit külastanud. Horvaatia-prantsuse koreograaf, kunstnik ja tekstide kirjutaja Ivana Müller toob lavastusega “We Are Still Watching” fookusesse publiku. "Vaatajatest" koosnev kogukond, kes on igal õhtul uus, muutub etendajaks. Publiku muutudes muutub täielikult ka lavastus.

Baltoscandalilt ei puudu ka kohalikud auhinnatud lavastused. Eesti teatriauhindade jagamisel väljakutsuvalt isikupärase koreograafilise käekirja eest tantsuauhinna pälvinud Renate Keerd on festivalil Kompanii NII ja Tartu Uue Teatri koostöös valminud lavastusega “Põletatud väljade hurmaa”. Teater NO99 tuleb seekord Rakverre Ene-Liis Semperi lavastusega “El Dorado: klounide hävitusretk”, mis oli nomineeritud nii parima kunstniku auhinnale kui etenduskunstide ühisauhinnale ning parima naispeaosatäitja auhinna pälvis lavastuse eest Marika Vaarik. Festivalil saab näha ka 2015. aasta novembris Kanuti Gildi SAALis esietendunud Maike Lond Malmborgi ja Iggy Lond Malmborgi lavastust “99 Words for Void”, mida saab 2016. aastal näha mitmetes Euroopa teatrites ja festivalidel. 

Erilise projektina loob Belgias resideeruv koreograaf Andros Zins-Browne lavastusest “Limewire” uue versiooni koos Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia tudengitega, mis kannab nime “Limewire* (v3.0)” ja esietendub festivali avapäeval. Lavastuse proovid toimuvad enne festivali nii Viljandis kui Rakveres. Kaasaegse tantsu austaja leiab kavast ka Šveitsist pärit *MELK PROD / Marco Berrettini lavastuse “iFeel2”, mis otsib vastuseid elulistele küsimustele.     

Festivali lõpetavad islandi etenduskunstnikud Erna Ómarsdóttir ja Valdimar Jóhannsson kontsertformaadis duetiga “Lazyblood”, mis ei tohiks külmaks jätta ühtegi raske muusika austajat. 

Baltoscandal festivali 2016 toetavad Eesti Kultuurkapital, Eesti Kultuuriministeerium, Rakvere linn, Nextstep ja Euroopa Liidu programm Kultuur, Institute Francais, Pro Helvetia, Kulturesstiftung des Bundes, Culture Ireland, Go Buss, Black Box Production jt.

14. Baltoscandal festival toimub 6.-9. juulil Rakveres. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles