Marjajahu vallutab maailma

Liina Laks
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Freezedry töötajad Hele ja Riina pakendavad pohli. Kõige eksootilisem vili, mida külmutada prooviti, oli mango.
Freezedry töötajad Hele ja Riina pakendavad pohli. Kõige eksootilisem vili, mida külmutada prooviti, oli mango. Foto: Meelis Meilbaum, shutterstock

Juba kolmandat aastat töötab Baltikumi suurim külmkuivatustehas. Firma Freezedry juhataja Mermi Kanguri sõnul on ettevõtte areng olnud väga kiire ja toodangust ollakse huvitatud ka väljaspool Eestit.

Külmkuivatamise idee tuli Mermi Kangurile, kes töötas varem hoopis mikrobioloogina, tervisliku toitumise kaudu. “Soovisin valmistada ise müslit ja lisada sinna külmkuivatatud marju, mida sel ajal Eestis poelettidelt leida ei õnnestunud,” rääkis Freezedry asutaja. Ta olevat mõelnud, et küllap on olukord, kus hommikusöögihelveste või müsli seest tuleb üksikuid marjatükke lausa tikutulega taga ajada, tuttav teistelegi. Seepärast hakkaski ta uurima võimalusi, kuidas neid tervislikke marju ise saada. “Vajadus on see, mis liigutab elus hoobasid,” ütles Mermi Kangur.

Selgus, et külmkuivatamise jaoks on vaja teha tohutuid investeeringuid. “Esimene pakkumine, mille me saime, oli 31 miljonit krooni. See võttis küll indu vähemaks. Aga ma uurisin edasi ja siis tulid ka teised pakkumised,” kõneles Mermi Kangur. Tema sõnul on see hiiglaslik investeering, mis alguses ära tuleb teha, ka põhjuseks, miks säärast tehast nagu Simunas pole soomlastelgi. Meile lähim asub Leedus. Teda aitasid PRIA toetused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles