Mõte: Kümme miljonit eestlast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sander Liivak.
Sander Liivak. Foto: Agnes Aus

Läänemaal Nõva põhikoolis on ainult viisteist õpilast, kellest üheksa on kohalikud ja kuus elavad õpilaskodus. Nõval on kaunid liivarannad ja männimetsad. Puudub vaid teenuste käigushoidmiseks vajalik inimmass. Seetõttu ei taha lastega pered aasta ringi maal elada ja kaugtööd teha.

Jaanus Käärmann kirjutab Delfi “Rahva hääles”, et Eestil on praegu rahvastiku kasvatamiseks harukordsed võimalused ja kümme miljonit eestlast ei pruugi olla utoopia. Soomel on õnnestunud rahvaarv kahe sajandiga kuuekordistada, kuid eestlased pole suutnud seda sama aja jooksul isegi kolmekordistada. Käärmanni ettepanekutest on üks põnevamaid idee kutsuda Eestisse elama marid, komid, udmurdid ja teised hõimurahvad, keda ähvardab venestumine. Tema meelest tähendab poole tihedam rahvastik poole odavamat infrastruktuuri.

Aimar Altosaar on portaalis Maailma Vaade kiitnud Filipiinide suurima saare Luzoni ühistransporti: “Sõidugraafik on väga tihe, võimalik on sõita suurte luksusbussidega, kus reas on vaid kolm laia allalastavat istet, ning igas mõõdus väiksemate bussidega. Kõik need on enam-vähem töökorras ja sõidukindlad. Sõidugraafikust peetakse kinni, piletiraha antakse tagasi, õiget mahamineku kohta tuletavad meelde nii bussijuht kui ka konduktor. Viganist sõitsime lõuna poole Alaminosesse Lingayeni lahe ääres kolme bussiga nii, et järgmist bussi ei tulnud kordagi oodata üle poole tunni.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles