Mõisapargis süüdatakse pidevalt vahtrapuud

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiltsi mõisapargis asuvat vahtrapuud on mitu korda põlema pandud.
Kiltsi mõisapargis asuvat vahtrapuud on mitu korda põlema pandud. Foto: Marianne Loorents

Kiltsi mõisapargis on mitu korda pandud põlema vahtrapuu, mis on nüüdseks seest nii ära põlenud, et võib päästjate hinnangul murduda ja maha prantsatada.

Puu aga asub kohas, kus peatub koolilapsi vedav buss.

Läheduses elav Ülle rääkis, et sai laupäeval puupõlengust teada pojalt. Kohale minnes nägi ta, et paar ümberkaudset inimest tõttavad juba kastekannudega kohale. Aga leegid olid puu sees juba nii suureks paisunud, et Ülle otsustas kutsuda päästjad. Päästjad tulid kohale ja kustutasid puu.

Ülle andmetel oli puu sisse pandud ka aerosoolipudel. Ilmselt eesmärgiga, et see pauku teeks.

Naabruses elavad inimesed avaldasid arvamust, et puu süütasid lapsed. Vähemalt eelnevad põlengud on juhtunud siis, kui koolibuss on parajasti läinud või just tulnud.

Kiltsi põhikooli direktor Merje Leemets ütles, et sattus juhuslikult sündmuskohale pärast seda, kui päästjad olid juba puupõlengu kustutanud. Et asi juhtus laupäeval, sõnas koolijuht, et ei usu, et puu võisid süüdata lapsed. Koolis mingit tegevust laupäeval ei ole ja koolibuss ei käi. Samas taunis Leemets tegu. “Inimeste lollusel ei ole piire,” lausus ta.

Päästjate andmetel on nad seda puud käinud kustutamas kolmel korral. Õnnetu puu vastas üle tee elav Merike teadis rääkida, et vaher on põlenud tunduvalt sagedamini kui kolmel korral. Tavaliselt on inimesed suutnud põlengu kastekannude abil ise ära kustutada.

“Hirmuga juba mõtled, mis edasi saab,” jätkas Merike. Seni on põlengud olnud päevavalges ja inimesed on õigel ajal jaole saanud. Kui aga peaks kellegi kuri käsi puu ööpimeduses süütama, siis võib hävida kogu mõisapark.

Merikese hinnangul võisid puu süüdata lapsed, kuid samas viitas ta asjaolule, et vahtra juures väikesel platsil peatuvad paljude turistide sõidukid.

Väike-Maarja päästekomando pealik Mati Kõiv avaldas arvamust, et süütajad on lapsed. “Peaks lastele sõnad peale lugema,” sõnas ta.

Komandopealiku hinnangul on puu seest juba sedavõrd põlenud, et võib tugevama tuulega murduda. 

Kuna puu on põlengute tagajärjel muutunud ohtlikuks, teevad päästjad lähiajal Väike-Maarja vallavõimudele ettepaneku see maha võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles