Põud ähvardab tänavuse viljasaagi nullida (2)

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune viljasaak oli väga hea.
Mullune viljasaak oli väga hea. Foto: Meelis Meilbaum

Nii mõnegi viljakasvataja hinnangul on seis põldudel üpris kriitiline ning kui lähiajal korralikku vihma taevast alla ei tule, võib saagist suu puhtaks pühkida.

Tamsalu vallas Loksa külas asuva JK Otsa Talu juhataja Jaan Kiisk ütles, et kui lähema nädala jooksul vihma ei tule, on ikaldus käes.

“Seis on üsna hull ja oma mõju on põud juba avaldanud. Sellist saaki, nagu paaril eelmisel aastal, tänavu kindlasti ei tule,” rääkis Kiisk.

Millal viimati Loksa külas korralikult sadas, Kiisk meenutada ei suutnudki. “14. mail küll tuli poolteist millimeetrit, aga see aurustus väga kiiresti ära,” sõnas ta.

Teisel pool Väike-Maarjat Avispeal tegutseva osaühingu Avispeamees juht Jaak Läänemets on ilma hoolega jälginud ning teadis, et neil sadas viimati korralikult enam kui kuu aega tagasi, 26. aprillil. “Siis tuli vett 25 millimeetrit, 14. ja 15. mail sipsutas ka natuke, aga see lõi vaid korraks tolmu kinni,” kõneles Läänemets.

Tema ei olnud nii pessimistlik kui Kiisk ning oletas, et laus­ikaldust siiski ei tule. “Küllap kunagi mingi vihm ikka alla sajab,” ütles Jaak Läänemets.

Küll on põud pannud paraja põntsu suviviljale. “Kus külv natuke hilisemaks jäi, seal on näha, et põllud on päris lapilised ja vili pole üles tõusnud,” sõnas Läänemets ja lisas, et taolist kurba pilti võib näha näiteks Tõrma ja Levala kandis.

Põldude kastmist, mida mõni talunik ette on võtnud, Läänemets õigeks ei pea. “Ma ei usu, et sellest mingit kasu on, pigem hoopis kahju,” rääkis ta.

Läänemets selgitas, et mõistlikuks kastmiseks oleks vaja põllule anda vähemalt 10 millimeetri jagu vett, ühe hektari kohta tähendab see sadat tonni. Sellist kogust vett ei hakka aga keegi põllule vedama.

“Kui vaid natuke vett pritsida, siis see pigem aktiveerib aurustumist ja viib mullast viimasegi niiskuse,” rääkis Jaak Läänemets.

Lääne-Virumaa põllumehed on eriti kehvas olukorras, kinnitasid nii Läänemets kui Kiisk. “14. mail, kui meil vaid veidi vett tuli, sai Kesk-Eesti enam kui kümme korda rohkem ­sademeid, Türil, Viljandis ja Raplas näiteks 16–18 millimeetrit,” kõneles Jaan Kiisk.

Jaak Läänemets aga ütles, et kui tavaliselt on põua käes vaevelnud saared, siis tänavu sealkandis vihma vähesuse üle kurtmiseks põhjust pole ning saarlased võivad päris korralikku saaki oodata. “Kehvem on olukord veel Lõuna-Eestis, kus aprillis sadas päris palju, nii et masinad ei pääsenud põllulegi, ent pärast seda on kuiva pidanud,” lisas Läänemets.

Jaan Kiisa hinnangul peavad Kesk-Eesti põllumehed paar nädalat veel rahulikult vihmata vastu, kuid Pandivere kanti oleks vihma hädasti vaja.

Riigi ilmateenistuse nädalaprognoosi järgi võib alates homsest õhtupoolikust hoovihma sadama hakata. Kas ka Pandiveres, ei oska keegi öelda. “Palvetage meie eest,” lausus Jaak Läänemets.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles