Nädala kaja: kangelased ja paariad

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Pulver.
Andres Pulver. Foto: Marianne Loorents

Ilmselt on paljud kuulnud ütlust, et kui sa kahekümneselt ei mässa, siis pole sul südant, ja kui sa viiekümneselt ikka veel mässad, pole sul mõistust. Mine võta kinni, kui suur tõetera selles peitub. Aga päris mõistuseta vist viiekümnesed mässajad ka pole. Või neljakümnesed ja kolmekümnesed.

Juba mitu aastat on käinud tants ja trall kalapääsude rajamise ümber ning kuigi olen päris kirglik kalamees, tundub mullegi kohati, et kalad on inimestest tähtsamaks muutunud. Inimesed aga, kes kaladele pääsusid rajavad või nende rajamist nõuavad, kipuvad olema nii südame kui mõistuseta.

Eredaks näiteks on Kunda kalalift, mis alguses nii ilusaks ja uhkeks kiideti, praegu aga väidetavalt valesti tehtud on. Kalad sellega aga niikuinii ei sõida, sest mõnesaja meetri pikkusel jõelõigul, mis lifti ja vana hüdroelektrijaama paisu vahele jääb, erilist kalauputust pole. Ent vanast paisust merest tulevad kalad üle ei pääse. Ja ei hakka veel niipea pääsema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles