Represseeritud üle Eesti kogunesid Tamsallu

Kristel Kaljuvee
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudteejaama läheduses avatud mälestustahvlilt eemaldasid katte Tamsalu vallavanem Riho Tell (vasakul) ja Siberis sündinud Vladimir Mürk.
Raudteejaama läheduses avatud mälestustahvlilt eemaldasid katte Tamsalu vallavanem Riho Tell (vasakul) ja Siberis sündinud Vladimir Mürk. Foto: Meelis Meilbaum

Eile, juuniküüditamise 75. aastapäeval kogunes Tamsallu ligi sadakond represseeritut üle Eesti, et pidada konverentsi “Rõhutud aegade päev”, asetada pärg küüditatute mälestuskivile ja avada raudteejaamas infotahvel.

1941. aasta 14. juunil läks Tamsalu raudteejaamast teele 56 loomavagunit tähistustega A ja B. Esimesse pandi mehed, teise naised. Paljude perede liikmed nägid üksteist sel päeval viimast korda.

Rändüritus “Rõhutud aegade päev” toimus sel aastal Tamsalus osalt seetõttu, et siit läksid teele paljud Virumaa pered, teisalt seepärast, et siinne represseeritute kogukond on väga ühtehoidev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles