Tsemendilinna hariduselu muutus üle saja aasta vanemaks

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda vapp.
Kunda vapp. Foto: Wikipedia / Internet

Kuigi eelmisel sügisel tähistati Kunda hariduselu 120. aastapäeva, toimub sel laupäeval mitu üritust, mis pühendatud hoopis tsemendilinna hariduselu 230. aastapäevale.

Kunda Hariduse Toetusseltsi üks eestvedajaid Kunda linnapea Kaido Veski rääkis, et juba mullu novembris, mil aastapäeva tähistati, kerkis päevakorrale tõsiasi, et hariduse ajalugu Kunda kandis on märksa pikem. “Kindlasti on andmeid sellest, et 1786. aastal andis Kunda külas üks talumees lastele kooliharidust,” kõneles Veski.

Sellele, miks aga omal ajal just 1895. aasta Kunda koolihariduse algusajaks loeti, on Kaido Veskil selgitus. “1895. aastal asutati Kundasse tööliskool, võibolla oli see nõukogude võimule põhjuseks, miks märk sinna maha pandi,” lausus Kunda linnapea. Ta oletas, et varem Kundas tegutsenud kooli ei tahtnud punavõim tunnustada. “Leidsin üpris lihtsalt Kunda kooli lõputunnistuse, mis välja antud 1894. aastal,” sõnas Kaido Veski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles