Seitse suurepärast suvesihti: Harjumaa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakri pank ja Paldiski – 
meenutus heitlikest aegadest.
Pakri pank ja Paldiski – meenutus heitlikest aegadest. Foto: Egert Kamenik/Postimees

Hakatuseks ehk natuke Nuustakut

Olen oma retkedel Kadrinast maailma otsa poole kogenud nii mõndagi vahvat, mida soovin nüüd Virumaa Teataja lugejatega jagada. Näidata teile meie naabreid – Harjumaad, Ida-Virumaad, Järva- ja Jõgevamaad – sellisena, nagu te tavaliselt kogenud pole. Tuua välja vahvaid ja me kodule piisavalt ligidasi, kuid samas eksootilisi reisisihte, kus tavaliselt ei käida. Või siis näidata ka nii-öelda tavaliste paikade erilisi avastamata külgesid. Taustaks kõlagu tõdemus, et eestlane on üks tore reisi­sell. Meid leiab nii Egiptusest kui Türgist ja loomulikult sajast paigast lombi tagant. Siis veel Euroopa kohustuslik kolmnurk London–Pariis–Rooma, seegi on me rahvast triiki täis. Kas kõik kauguste kiikajad on aga ka ära käinud Nuustakul, ei oska kosta. Nüüd tahangi olla virulastele suviseks reisikiirabiks ajal, mil te oma kodu veerest uut ja huvitavat leida ihkate. Võtkem hakatuseks ette Harjumaa seitse suurepärast reisisihti.

1. Pakri pank ja Paldiski – meenutus heitlikest aegadest

4000 elanikuga Paldiskit ja selle ümbruskonda lihtsalt peab nägema ja kogema, et Eestimaa ilu ja valu mõista. Nii linna, kus neljandik eestlasi, kui ajalugu, et meenutada aastaid 1944–1994, mil Paldiski oli suletud sõjaväelinn, kus asus allveelaevnike väljaõpetamiseks ka oma tuumareaktor. Ja Pakri pank – kuni 25 meetri kõrgune paekivist ime Paldiski veerel, kust alatihti kivilahmakaid, aga ka ajale jalgu jäänud maju alla sajab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles