Haljala koolilapsed näitavad suhkrusisaldust oma lemmikjookides

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haljala gümnaasiumi koridori seinal on üles rivistatud poistele-tüdrukutele maitsevad joogid, mis sisaldavad üllatuslikult palju suhkrut.
Haljala gümnaasiumi koridori seinal on üles rivistatud poistele-tüdrukutele maitsevad joogid, mis sisaldavad üllatuslikult palju suhkrut. Foto: Greete Toming

Haljala gümnaasiumi projekti- ja avalike suhete juhi tuba asub kohe koolipuhveti kõrval. Seetõttu on Greete Tomingal suurepärane ülevaade, mis jooke lapsed osta eelistavad. Nii tekkiski tal hea mõte lastele piltlikult näidata, kui palju nende lemmikjoogid endas suhkrut peidavad.

“Kui nägin, mida lapsed söögiks ja joogiks ostavad, tundus mulle, et see lugu võiks olla natukene parem. Tegin lastele ettepaneku kaaluda suhkur üle karastusjookides ja vees. See huvitas ja köitis neid kohe,” rääkis Toming.

Toming, kes on ka 4.a klassijuhataja võttis kolmanda ja neljanda klassi tüdrukud ja poisid kampa ning kogus kokku kooli taarakasti ladustatud pudelid. Seejärel sorditi need, arvutati üheskoos suhkrusisaldus – 1 teelusikatäis võrdus umbes 5 grammi suhkruga. Lisaks meisterdati töö- ja kodundustunnis lusikad, mis seati lõpuks koos tühjade pudelite ja selgitavate siltidega kooli koridori seinale. Neljanda klassi lapsed Marion, Kailen ja Andris jutustasid õhinal, et neid huvitas osalemine väga ja tore oli teha kõike koos. “Mina ostan palju Kellukese limonaadi ja ka maitsevett. Mul polnud aimugi, kui palju neis suhkrut on. Kellukeses oli lausa kümme lusikatäit,” rääkis poiss, kes väitis, et on hakanud palju vähem limonaadi jooma. “Ma ei taha, et mul läheksid hambad katki. Ema rääkis ka, et suhkur teeb lapsed energiliseks. Ma usun seda,” lausus Andris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles