Maavanem Marko Torm: võidupüha on kogu rahvast ühendav püha

Andres Pulver
, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Torm maakaitsepäeval.
Marko Torm maakaitsepäeval. Foto: Kristel Kitsing

Austatud kaitseliitlased, naiskodukaitsjad, noorkotkad ja kodutütred! Lugupeetud omavalitsusjuhid, jõustruktuuride esindajad ja veteranid. Hea Lääne-Virumaa rahvas, austatud külalised.

Juunikuu on ainulaadne aeg aastaringis, mis kutsub meid austama meie rahvuslikku lugu kolme erineva kogemuse varal - 4. juunil pühitseme Eesti lipu päeva, 14. juunil leinapäeva ja 23. juunil Võidupüha. Piltlikult seoksin iga neist tähtpäevadest ühega meie trikoloori värvidest. Sinine on taeva ja tõe sümbol – oma lippu heisates tunnistame me tõde, et oleme vabadusele kutsutud rahvas taeva all. Must on leina ja kaduvuse värv – nagu iga vaba rahvas, oleme meiegi pidanud seisma silmitsi kannatuste, surma ja hävitusega. Valge on rõõmu ja ülestõusmise värv – meiegi ajalugu sisaldab väiksemaid ja suuremaid võite, mis meie ellu valgust, sära ja rõõmu toovad.

Täna on see rõõmupäev – võidupüha – kogu rahvast ühendav püha.

Möödunud aastal tõestas Vinni vald oma võimekust tähistada maakonnas maakaitsepäeva. Pidulik marss, mis Vinnis läbi viidi, jättis osalejatele ja pealtvaatajatele kustumatu mulje ja mälestuse paljudeks aastateks.

Austatud kohalviibijad

Täna saadame siit maakonna igasse paika Vabariigi Presidendi poolt läkitatud võidutule. See meenutagu kõigile omariikluse algust, Võidupüha, milleta poleks olnud vabadust ja iseseisvat Eesti riiki.

Tänavu valiti tuletoojateks igast maakonnast üks noorkotkas ja kodutütar. Meie maakonda tõid võidutule Põlula rühma kodutütar Anna-Liisa Kaasik ja Haljala rühma noorkotkas Martin Põdra.

Tahaksin siinkohal rõhutada, et Kaitseliidu noorteorganisatsioonid Kodutütred ja Noored Kotkad on asendamatud isamaalises kasvatustöös. Kasvatades noori patriootlikus vaimus, anname neile ühtlasi ülevaate riikluse alustest ja seda toetavatest ühisväärtustest. Nii valmistame ette tulevasi riigikaitsjaid, aga ennekõike oma maakonda ja iseseisvust pühaks pidavaid kodanikke.

Head sõbrad

Tänasel jaaniõhtul on meil kõigil põhjust rõõmu tunda oma perest, lastest, sõpradest, kõigest kaunist, aga ka oma riigist, mille kaitsmisel oli 23. juunil saavutatud võit olulise tähtsusega. Meie kohus on seda võitu tähistada, sellele võidule mõelda ja seda hoida.

Andkem au Eesti iseseisvuse eest võidelnutele ja olgem toeks neile, kes kaitsevad oma rahvast praegugi siinsamas kodupinnal või tuhandete kilomeetrite kaugusel kodust.

Soovin teile kõigile ilusat Võidupüha ja  kaunist, turvalist jaaniõhtut!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles