Üllar Saaremäe astus Kaitseliitu

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllas Saaremäe astus Kaitseliitu.
Üllas Saaremäe astus Kaitseliitu. Foto: Hannes Reinomägi

Rakvere teatri peanäitejuht Üllar Saaremäe, kes juhtis Põhjakeskuse ees maakaitsepäeva, laiguline munder seljas, on astunud Kaitseliidu Viru malevasse.

Saaremäe ütles, et ta pole kunagi olnud vaimustuses sõjandusest ega sõjaväelaslikkusest. Väikese poisina sai küll sõda mängitud, kuid selleaegsete Poola filmide “Neli tankisti ja koer” ning “Kapten Kloss” mõjutusel.

Kuid ühel hetkel sai ta aru, et tegelased neis filmides on ainult näitlejad ja et see on just tema tulevane elukutse. Vene kroonust õnnestus Saaremäel kõrvale hiilida ja Eesti kaitseväe loomise ajal oli ta juba Ugalas ametis ning 26 aastat vana.

“Aga minu puhul on tegemist arusaamaga, et mees peab oskama oma isamaad kaitsta. Olen suutnud oma neljakümne kuuenda eluaastani seda nagu mitte märgata, kuid nüüd on aeg muutuseks käes,” ütles Üllar Saaremäe, meenutades kapten Karl Ploompuu rolli teleseriaalis “Tuulepealne maa”. Saaremäe: “Ta oli koolipoiste õpetaja ja ka rindel koos nendega. Ta oli väga põhimõtteline ja eestimeelne mees ning suureks eeskujuks.”

Sarja linastumise ajal võttis Saaremäe kord kaks hääletavat ajateenijat auto peale. Noormehed astusid ligi, vaatasid autoaknast sisse ja viskasid kulpi. Saaremäe ütles seepeale, et seda pole vaja teha, aga nemad küsisid, kas ta sealt filmist ei ole. “Olen jah, aga ma olen näitleja. Teie olete kõrgemad sõjaväelased – sõdurid. Mina pole sedagi olnud,” vastas ta.

Viru maleva pealik kolonelleitnant Marek Laanisto ütles, et Üllar Saaremäe tegi maakaitsepäeval oma võimsa häälega kolossaalset tööd. “Rahvas tunneb ja teab teda ja sellel on suur mõju. Ma olen Üllariga rääkinud ohvitseri karjäärist Kaitseliidus, kuid kõigepealt tuleks sõdurikogemus saada,” lisas ta.

Üllar Saaremäe on 870. Viru maleva liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles