Ühendkuningriik keeras oma lahkumisega ELi ajaloos uue lehekülje

Tõnu Mertsina
, Swedbanki peaökonomist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Mertsina
Tõnu Mertsina Foto: Internet

Finantsmaailm reageeris Ühendkuningriigis (ÜK) toimunud rahvahääletusele, millega otsustati Euroopa Liidust välja astuda, ootuspäraselt rahvusvaheliste aktsiaturgude langusega ja Inglise naela nõrgenemisega. Meie hinnangul jääb rahvusvahelistel finantsturgudel lähinädalatel volatiilsus püsima. Nii Inglise keskpank kui ka teised keskpangad on valmis finantssektorit toetama ja koordineerivad oma tegevust. Samuti on keskpangad valmis vajadusel sekkuma valuutaturgudel. Kui finantsturgude rahutused ohustavad riikide majanduste pikaajalist kasvuväljavaadet, võivad keskpangad olukorra parandamiseks rakendada täiendavaid rahapoliitilisi abinõusid.

ÜK lahkumisega seotud ebakindlus võib kesta pikemat aega. Kui ÜK on lahkumisotsuse Euroopa Nõukogule edastanud, algavad alles ELi ja ÜK vahelised läbirääkimised lahkumistingimuste üle. Selleks on aega kaks aastat, kuid pole välistatud, et liikmesriikide nõusolekul võib see aeg ka pikemaks venida. Selle aja jooksul peaksid majandussuhted ÜKga toimima põhimõtteliselt samadel tingimustel nagu varem. Kuigi ELi liidrite hulgas on vastakaid seisukohti.

Milline mõju on ÜK lahkumisel EList, sõltub sellest, millise koostöövormi ÜK valib: kas ta liitub Euroopa Majanduspiirkonna raames ELi ühisturuga (nagu näiteks Norra), sõlmib ELiga kahepoolse vabakaubandusleppe (nagu Šveits) või kui kahte eelmist koostöövormi ei soovita või ei suudeta kokku leppida, siis on ÜK-l ja ELil võimalik suhelda Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reeglite järgi, mis tähendab aga osale kaupadele tollitariifi kehtestamist, mittetariifseid tõkkeid ning piiranguid teenustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles