Et suvevaheaeg oleks mõnus ja turvaline

, tervise arengu instituut, tervise edendamise osakonna vanemspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Streimann.
Karin Streimann. Foto: Internet

Kuidas pidude, festivalide kirevuses lapsesõbralikke valikuid teha ning ühendada suvised üritused ja koosoldud aeg mõnusaks tervikuks?

Lapsed õpivad jälgimise ja jäljendamise kaudu ning tahes-tahtmata võtavad üle vanemate käitumismalle, olles neile autoriteediks. Seetõttu tasub enne suuremat pidu, kus on plaanis ka alkoholi tarvitada, läbi mõelda mõned asjaolud.

Kuidas kogeb laps oma vanema joobes- või purjusolekut? See võib teda hirmutada, muretsema panna või hoopis tekitada veendumust, et alkoholi tulebki tarvitada selleks, et lõbus oleks. Lisaks pole lapsel turvaline viibida kahjustunud otsustus- ja reaktsioonivõimega vanema hoole all. Ka tubakatoodete tarvitamine lapse läheduses mitte ainult ei kahjusta tema tervist, vaid õpetab seostama antud käitumisviisi vajaliku ja lõõgastavana. Külastades mõnda toredat üritust või paika koos lapsega, saab teha teadliku valiku olla kaine ning seeläbi näidata lapsele, et puhkamiseks ja lõbutsemiseks piisab heast seltskonnast – vanema(te)st ja lapsest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles