Kaemus: Herman Koch “Õhtusöök”

Marju Lina
, keeletoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Koch “Õhtusöök”
Herman Koch “Õhtusöök” Foto: Internet

Väga eksklusiivsesse restorani, kuhu harilikul inimesel on enamasti võimatu lauda reserveerida, koguneb õhtusöögile neli inimest. Vennad Lohmanid ja nende naised. Peale selle, et kohtutakse ülipeenes restoranis, ei näi kokkusaamises midagi erilist olevat. Aga on.

Ajapikku selgub, et Tolstoi sõnad, nagu oleks kõik õnnelikud perekonnad üksteise sarnased, iga õnnetu perekond aga isemoodi õnnetu, peavad siingi paika. Vähehaaval hakkab tunduma, et vendade suhtumine teineteisesse on üpris huvipakkuv ja väärib lähemat vaatlust. Kuid mis peamine: arutusele tuleb võtta üsna elajalik tegu, mille on toime pannud nende lapsed. Või on selles, mida nood korraldanud on, omajagu süüd ka vanematel?

Jah, kui kaugele on valmis minema vanemad, soovides kaitsta oma järeltulijat? Kui see on korda saatnud teo, mis ta elu hoobilt hävitada võiks. Kui määratu saab olla armastus ja millest ta üle trampida suudab? Mida me lastevanematena tohime, mida peame ja milleks võimelised oleme? Kuidas tõuseb või langeb kaalukauss, kui tuleb valida karjääritegemise ja vanemaks olemise vahel? Kas oleme suutelised õigustama ja varjama üdini hirmsat tegu, kui mängus on lapse saatus?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles