Kui Arno lõpuks aru sai, et asi temani ei jõuagi ...

, Ida prefektuur Rakvere politseijaoskond, piirkonnapolitseinik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalia Valem.
Natalia Valem. Foto: Erakogu

Politsei saab iga päev keskmiselt kaks teadet selle kohta, et keegi on interneti vahendusel kasutatud asja ostmisel või müümisel petta saanud. Põhjuseid ei pea kaugelt otsima: sama lihtne kui on ostjal internetist leida huvipakkuvaid kaupu, on ka petturitel ostjaid pika ninaga jätta. Internetis kauplemine toimib usalduse põhimõttel: kõigepealt maksad ja siis saad kauba.

Kuigi enamik Facebookis, foorumites, kuulutuste- ja suhtlusportaalides kasutatud asju müügiks pakkuvatest inimestest on ausad ja siirad, ei tohi unustada, et ka petturid liiguvad seal, kus toimuvad tehingud. Suur osa kauplemisest on viimastel aastatel kolinud internetti, aga sedasama on teinud ka kurjategijad, kes virtuaalmaailma pakutavaid võimalusi kurjasti ära kasutavad.

Levinuimaks pettuseks internetis sõlmitud tehingute puhul on see, et ostja tasub kauba eest, kuid kaupa ei saa. Oluliselt vähem, kuid siiski märkimisväärselt on neid juhtumeid, kus ostja sai kokkulepitule mittevastava asja, ning umbes sama palju on juhtumeid, kus petta sai müüja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles