Kolmandikus Lääne-Viru kodudest rikuti tuleohutusnõudeid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsis kontrollis päästeamet kodudes tuleohutust.
Märtsis kontrollis päästeamet kodudes tuleohutust. Foto: Aivar Aotäht

Ida-Eesti päästekeskuse järelevalveteenistuse inspektorid kontrollisid möödunud aastal suitsuanduri olemasolu, õiget paigaldamist ja töökorras olekut 915 Virumaa majapidamises. Tuleohutusnõuded olid täidetud 623 elamispinnal (68%).

Lääne-Virumaal kontrollitud 155 eluasemes tuvastasid inspektorid erinevaid tuleohutusnõuete rikkumisi 50 kodus. Suitsuandur oli valesti paigaldatud 25, puudus 15 ja ei olnud töökorras üheksal elamispinnal. Ühes elumajas peatati tuleohtliku kütteseadme kasutamine. Detsembris tehtud järelkontrolli käigus selgus, et 15 majapidamises olid puudused kõrvaldatud.

Ida-Virumaal kontrollitud 760 eluasemes tuvastasid inspektorid erinevaid tuleohutusnõuete rikkumisi 235 korteris. Suitsuandur oli valesti paigaldatud 159, ei olnud töökorras (patarei oli tühi vms) 60 ja puudus 37 kodus. Ühes korteris peatati tuleohtliku kütteseadme kasutamine. Detsembris tehtud järelkontrolli käigus selgus, et 49 majapidamises olid puudused kõrvaldatud.

Eelmise aasta oktoobris Emori läbi viidud elanikkonna tuleohutusteadlikkuse uuringu andmetel omab kodus suitsuandurit 83% Virumaal küsitlusele vastanutest, kuid neist enam kui kolmandikus majapidamistest (39%) pole anduri töökorras olekut regulaarselt kontrollitud.

Päästekeskuse tuleohutusbüroo juhataja Carmen Kond tuletab inimestele meelde, et suitsuanduri töökorras olekut tuleb igal nädalal testida ja tühjaks saanud patarei uue vastu vahetada. Samuti tuleb andurit mõned korrad aastas tolmust puhastada.

Anduri õige paigaldamine ja hooldamine tagab selle õigeaegse tööle rakendumise tulekahju korral. Siis on võimalik kiire tegutsemisega põleng käepäraste vahenditega ise kustutada või ohutult ruumidest lahkudes oma elu päästa. Tulekahju varajase avastamise korral on väiksem ka varaline kahju. Autonoomne suitsuandur on eluruumides kohustuslik 2009. aasta 1. juulist.

Lisainformatsiooni suitsuanduri paigaldamise ja hoolduse kohta saab ööpäevaringselt töötavalt päästeala infotelefonilt 1524.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles