Kuidas saame oma lapsi kaitsta magusainete ületarbimise eest?

, TAI seire ja hindamise osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvastiku toitumise uuringu põhjal on selgumas, et eesti lapsed söövad liiga palju magusat. Hiljuti leidis meedias kajastust Sandra Sokmanni magistritöö, kus uuriti üht osa sellest – magusate jookide tarbimist teismeliste seas. Ilmnes, et pea kõik 10–17aastased noored tarbivad suhkruga magustatud jooke ning umbes iga viies lausa iga päev.

Riiklike toitumissoovituste põhjal tuleks piirduda nelja magusaportsjoniga (üks portsjon annab 40 kcal energiat) päevas. Ühes keskmises mahla- või karastusjoogis on suhkrut umbes 10 g 100 ml kohta, mis vastab ühele magusaportsjonile – seega on tavapärase pooleliitrise pudelitäie karastusjoogi joomisega päevane magusakogus juba ületatud. Olukord on aga veelgi keerukam, sest peale magusate jookide on hulk teisigi ahvatlevaid maiustusi. Nii koguneb magusaportsjoneid päeva jooksul oluliselt rohkem kui lubatud.

Meie uuringu andmetel on kõigi tüüpiliste magusaportsjonite (suhkur, mesi, moos, šokolaad, kommid, pagari- ja kondiitritooted, jäätis, magusad piimatooted, mahla- ja karastusjoogid jms) keskmiseks päevaseks koguseks 10–13aastastel poistel ja tüdrukutel 13 portsjonit ning 14–17aastastel tüdrukutel kümme ja poistel 17 portsjonit. Magusate jookide osakaal on noorte kogu magusatarbimisest umbes 10–20%, mis tähendab, et lisaks magusate jookide piiramisele tuleb tõsiselt tegeleda kogu magusatarbimise vähendamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles