Kunda jõel on potentsiaali saada terviklikuks lõhejõeks

, doktorant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kunda jõgi on üks Põhja-Eesti parimaid lõheliste (näiteks harjus, forell ja lõhi) kudejõgesid ja seetõttu on jõgi liidetud üleeuroopalise võrgustikuga Natura 2000, mille eesmärk on tagada haruldaste või ohustatud lindude, loomade, taimede ja nende elupaikade ning kasvukohtade kaitse.

See on oluline fakt, millega tuleb arvestada, sest see teadmine peab andma senisest võimsama tõuke, muutmaks ebasobivad jõelõigud läbitavaks mitte ainult lõhelistele, vaid kõikidele kalaliikidele 66 kilomeetri ulatuses.

Aga miks on üks jõgi kalastiku seisukohalt olulisem kui inimtekkelised paisud? Seda vastust peab hakkama lahti harutama algusest ehk jõe lähtest. Kunda jõgi saab alguse Eesti “veepangast”, milleks on loomulikult Pandivere kõrgustik. Taoline kullaauk tagab jõele suure põhjaveelise toite osakaalu, mis omakorda tagab jahedaveelisuse ka kõige palavamal suvepäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles