Kallukse küla farmis hukatakse katku tõttu 4000 siga

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) diagnoosis sigade Aafrika katku Lääne-Virumaal Kadrina valla Kallukse külas asuvas ligi 4000 seaga farmis. Nakkuse tõkestamiseks kehtestati taudipunktis karantiin, sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul algas juhtumi uurimine seoses sigade suurenenud suremusega farmis. „Proovid võeti nädala alguses ja tulemus selgus eile õhtuks.“

Taudipunkti ümber on kehtestatud ohustatud ja järelevalvetsoon, mis tähendab loomapidajatele kitsendusi ja täiendavaid kohustusi. Tsoonidesse jäävaid farme kontrollitakse viivitamata võimaliku nakkuse tuvastamiseks. „AS Vireen alustab täna sigade hukkamist ning toimetab korjused loomsete jäätmete käitlemise tehasesse,“ lisas Kalda.

Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult VTA volitatud isikud. Eesti Maaülikooli teadlased aitavad epidemioloogilise uuringu käigus välja selgitada, kuidas haigusetekitaja võis farmi pääseda. Farmis hiljuti läbiviidud kontrolli käigus bioturvalisuse nõuete rikkumisi ei tuvastatud. Maaülikooli teadlased ütlesid hommikul sündmuskohal, et vastavalt lepingule VTAga ei tohi nad enne kommentaare jagada, kuid nad plaanivad alustada tööd ennelõunal ja esialgsete vastustega võib arvestada 24 tunni jooksul. Lõplik raport valmib paari päeva pärast.

Lääne-Virumaa veterinaarkeskuse juhataja Jüri Gustavson ütles, et seni oli Kadrina vald olnud teises ohutsoonis. Nüüd otsustab Euroopa Komisjon, kas Kadrinale kohaldatakse ka kolmas tsoon. Kadrina vallas on praegu kolm aktiivset seafarmi, kõik umbes 20 kilomeetri raadiuses, nii et teised ettevõtted sattusid niinimetatud järelvalvetsooni. See tähendab, et sealt ei tohi 30 päeva jooksul sigu välja vedada. Kui selle aja sees sealsetelt sigadelt katku ei leita, võivad farmid tavapäraselt edasi tegutseda.

 Sigade tapmisega alustatakse täna ja töö viiakse lõpule laupäeva õhtuks. "Omanikule on see tohutu majanduslik kahju," ütles Jüri Gustavson.

„See juhtum tõendab veelkord, et praeguses olukorras tuleb sigade haigestumisest ja hukkumisest teavitada veterinaararsti või Veterinaar- ja Toiduametit ning kahtluse korral võtta kasutusele kõik ettevaatusabinõud taudi edasise leviku vältimiseks“ lisas Kalda.

VTA-le teadaolevalt transporditi eile, 20. juulil farmist 30 siga Lääne-Virumaal asuvasse väiketapamajja. Nakkuse edasise leviku vältimiseks on kogu tapamajas olnud liha saadetud hävitamisele ning hoone ja inventar desinfitseeritakse.

Praeguseks on VTA sigade Aafrika katku tuvastanud kokku viies farmis. Esimesed sigade Aafrika katku leiud diagnoositi juuli algul Jõgevamaa kolmes ja ühes Järvamaa majapidamises.

Seakatku farmipuhangute vältimiseks alates 2015. aasta septembrist karmistunud bioohutusnõuded kehtivad kõigile seakasvatajatele üle Eesti.

„Eilse seisuga sai kinnitust taaskordne õnnetu juhtum Lääne-Virumaa jaoks. Kohalik veterinaaramet reageeris kiiresti, vastavalt nõuetele. Maavanemana kehtestasin antud piirkonnas karantiini ja selle jõustamiseks vajalikud meetmed on ellu viidud. Kohalik loomatauditõrje komisjon on olukorrast teadlik ja AS Vireen kohapeal lepingulisi kohustusi täitmas,“ kommenteeris Lääne-Viru maavanem Marko Torm.

„Teen üleskutse mitte tormata õnnetuskohale ja lasta spetsialistidel teha oma tööd. Samuti edastan palve kõikidele farmide töötajatele maakonnas, et järgitaks igakülgselt vajalikke bioohutuse meetmeid, sh pesu, riiete ja jalatsite vahetus jms. Riske me olematuks teha ei suuda, kuid saame sellega anda panuse, et meie tööandjatel oleks veidigi kergem, niigi väga keerulises olukorras. Võib eeldada, et katku farmi jõudmine ei tee sanktsioone ja piiranguid arvestades kergemaks ühegi seakasvataja elu meie maakonnas ja Eestis,“ lisas Torm.

TAUST:

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest). Ravi puudub ja taudi edasise leviku tõkestamiseks tuleb sead hukata.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles