Urmas Laht: katku leviku tõkestamisel on tähtis iga pisiasi

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Laht.
Urmas Laht. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Seakasvatajate Liidu juhatuse esimees ja Ühistu Eesti Lihatööstus nõukogu esimees Urmas Laht ei soovinud kommenteerida olukorda, kus tootja tõi hommikul sead tapamajja, õhtuks aga leidis kinnitust, et sigalas on Aafrika katk.

Küll aga rõhutas Laht, et katku tõkestamisel on tähtis iga pisidetail, mis esmapilgul isegi süütuna näib. Ta tõi näite Rõngus nähtust, kus treileri peal olnud metsaveotraktorite rattad olid mudased. Kui need traktorid töötasid piirkonnas, kus on sigade Aafrika katk, siis viivad nad selle nakkuse järgmisesse kohta, kus tööle asuvad.

Kadrina vallas katku avastamisest kuuldes oli Lahe sõnul esimene reaktsioon emotsionaalne. Ta meenutas, et ostis Ruixi mõisa ühe osanikuna selle farmi 1992. aastal. Tol ajal polnud veel farm täielikult välja ehitatud ja sinna viidi kaasaegsed seadmed. “Üks osa mu elutööst,” sõnas Laht, kelle andmetel käisid nädal enne katku avastamist seal veterinaarid, kuid mingeid rikkumisi ei avastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles