Katkusead sattusid tapamajja

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigala Malle tapamaja, kuhu katkukahtlusega sead viidi.
Sigala Malle tapamaja, kuhu katkukahtlusega sead viidi. Foto: Meelis Meilbaum

Kolmapäeva õhtul leidis kinnitust, et Kadrina vallas osaühingule Sponsum kuuluvas farmis on sigade Aafrika katk. Äriühingust öeldi neljapäeval, et infot on vähe ja juhtumist saab rääkida alles reedel.

Veel kolmapäeva hommikul viidi sellest farmist 30 siga Huljale, sigala Malle tapamajja. Kõik sel ajal tapamajas olnud loomad kuuluvad hävitamisele. Selle omanik, Kadrina vallavalitsuse liige Risto Murumägi ütles, et tema on puhas ohver.

“Hommikul toodi sead, õhtul avastati katk,” lisas ta. Šveitsis olnud Murumägi ütles, et nädal aega tuleb tapamajas desinfitseerida ja siis saab ehk tööd jätkata.

Maakonna veterinaarkeskuse juht Jüri Gustavson selgitas, et enne loomade tapamajja viimist peab andma veterinaar tõendi, mis kehtib kuni kaks päeva.

Katkukahtlus seafarmis tekkis loomade suremuse tõttu ja teisipäeval võeti Gustavsoni sõnul proovid.

Seega väljastas veterinaar tõendi ajal, mil farmil lasus katkukahtlus. Gustavsoni sõnul käitus loomaarst tõendit väljastades õigesti, sest enne tõendi väljastamist peab veterinaar loomad üle vaatama ja ilmselt ta midagi kahtlast ei leidnud. “Suremus polnud ka nii suur,” lisas Gustavson.

Farmis olnud ligikaudu 4000 siga hävitab AS Vireen. Kui kõik sujub, siis plaanitakse sellega valmis saada laupäeva õhtuks.

Gustavsoni sõnul jääb järelevalvetsooni kaks sigalat: Neerutis ja Huljal. Esimeses on 160, teises 114 looma.

Gustavson lisas, et kõik peavad käituma vastutustundlikult. Maakonna veterinaarkeskuse juht pani metsas käivatele inimestele südamele, et sealt tulles ei mindaks samade riietega külla sinna, kus loomi peetakse.

Mõistlik on riided kohe ära pesta ja jalanõud puhastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles