Keegi ei oska öelda, kust katk farmi pääses

Liina Laks
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrina vallas asuvast Kallukse küla farmist tuleb VTA andmetel välja vedada ligi 250 tonni seakorjuseid.
Kadrina vallas asuvast Kallukse küla farmist tuleb VTA andmetel välja vedada ligi 250 tonni seakorjuseid. Foto: Meelis Meilbaum

Nii maaülikool kui ka ettevõte Vireen sõlmisid VTAga konfidentsiaalsuslepingu, mis keelab neil Kallukse farmi seakatkupuhangu kohta kommentaare jagada.

VTAst teatati, et lehe trükkimineku ajaks neil veel info seakatku tekkepõhjuste kohta puudub. “Epidemioloogilise uuringu tulemusi meil veel pole. Lepingu järgi on tööde teostaja Eesti maaülikool, kes esitab veterinaar- ja toiduametile esmase kirjaliku epidemioloogilise hinnangu sigade Aafrika katku tekke- ja levikupõhjuste kohta viie tööpäeva jooksul alates kirjaliku korralduse saamisest. Lõplik epidemioloogiline hinnang esitatakse kümne tööpäeva jooksul,” selgitas VTA loomatervishoiu, loomakaitse ja söötade osakonna juhataja Maarja Kristian.

Lääne-Virumaa VTA juhataja Jüri Gustavsoni sõnul pole jälgimistsoonis asuvaid Neeruti ja Hulja farme veel kontrollitud, kuna loomaarstid töötasid katku nakatunud loomadega ning enne kui tervete loomade juurde minnakse, tahetakse olla kindlad, et pisikud on kadunud. Täiendavaid uuringuid plaanitakse teha järgmisel nädalal. Gustavson kinnitas siiski, et tema teada on neis farmides sigadega kõik korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles