Seakatku levik putukate abil on vähetõenäoline

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigade Aafrika katk Kallukse külas suurfarmis.
Sigade Aafrika katk Kallukse külas suurfarmis. Foto: Kasper Mäe / Virumaa Teataja

Sigade Aafrika katku (SAK) nakatumiseks peab piisav kogus viirust jõudma sea limaskestale, läbi terve naha ei nakatuta ja seetõttu on vähetõenäoline, et SAK-i surnud metssea ila või verega maiustanud kärbsed farmi lennates loomi nakataksid, leiab veterinaar- ja toiduamet (VTA).

"VTA ei välista seda, kuid tugineb enda seisukohtades teadusele ja praktikale," ütles VTA loomatervishoiu, loomakaitse ja söötade osakonna juhataja Maarja Kristian. "Putukate võimalust pole palju uuritud, sellest pole palju teada ja lõplik teave puudub. Ütleme nii, et teadaolevalt putukad haigust ei levita."

Jahindusteadlane Nikolai Laanetu väitis Tartu Postimehes, et katku võivad vabalt levitada ka putukad. “VTA on väga hästi ära seletanud seakatku olemuse: viirus püsib katkukandja kõikides kudedes. Viiruse kandjad võivad seega olla kõik katku nakatunud looma ilast, verest ja väljaheidetest toituvad putukad. On selge, et katkukandja väljaheidetest või ilast toituva putuka külge jäävad ka viiruse organismid.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles