Üle 4200 sea kaotas elu asjata? (1)

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katku tõttu hukatud sead Kallukse külas farmis.
Katku tõttu hukatud sead Kallukse külas farmis. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Eelmisel nädalal Kallukse seafarmis avastatud sigade Aafrika katk viis üle 4200 sea hukkamiseni, kuid omanikfirma ei ole sellega nõus.

Farm kuulub osaühingule Sponsum. Äriühingu volitatud esindaja, vandeadvokaat  Armand Reinmaa rääkis, et täna esitatakse veterinaar- ja toiduametile taotlus täiendava ekspertiisi tegemiseks. Reinmaa selgitas, et positiivne vastus tuli ainult ühe proovi puhul. See oli tehtud PCR meetodil, mis juhendi järgi on ebausaldusväärne. Hukkamise käigus kontrolliti veel 65 looma, kuid kõik need olid negatiivsed.

Reinmaa sõnul ta päris kindel ei ole, kuid ekspertiisi kiirusest võib järeldada, et needki proovid võidi teha PCR meetodil. Äriühingu esindaja sõnul on sigade Aafrika katku tuvastamiseks ka teine meetod, HAB, mis võtab PCR meetodiga võrreldes küll rohkem aega, kuid on tunduvalt täpsem.

Reinmaa sõnul esitab OÜ Sponsum veterinaar- ja toiduametile hüvitisnõude. Täpset summat ta veel öelda ei osatud.

Küsimusele, et mis saab siis, kui kordusproov osutub negatiivseks ehk sead hukati asjata, vastas Reinmaa, et kõigepealt tuleb ära oodata kordusproov ja selle tulemus.

Veterinaar- ja toiduameti algses pressiteates viidati peadirektori asetäitjale Olev Kaldale, kelle sõnul kontrolliti sigu seoses loomade suurenenud suremusega. Osaühingu Sponsum volitatud esindaja, vandeadvokaat Armand Reinmaa sõnul oli aga loomade suremus tavapärane.

Sigade Aafrika katku positiivne proov saadi kolmapäeva õhtul. Sama päeva hommikul viidi sellest farmist 30 looma Huljale tapamajja. Küsimusele, et miks katkukahtluse korral sead tapamajja viidi, ei osanud Reinmaa vastata. Küll aga teadis ta, et tapamajas olnud sigadel katku ei tuvastatud.

Veterinaar- ja toiduameti pedirektori asetäitja Olev Kalda kommenteeris äriühingu volitatud esindaja väiteid, et erialase ettevalmistuseta inimese väited ei ole asjakohased. Kalda täpsustas, et pole vahet, kas viirusekandja tuvastati ühel või sajal seal.

Osaühingu taotlus kontrollekspertiisiks võetakse Kalda sõnul menetlusse ja otsustatakse, kas see rahuldada või mitte. Kalda lisas, et tema andmetel kontrollis labor proovi tulemust mitu korda. "Meil ei ole alust kahelda proovi tulemis," sõnas Kalda. Metoodikast rääkides ütles ta, et PCR meetod on akrediteeritud ehk ametlikult tunnustatud. Praegu pidi labor valmistama ette ka põhjalikumat selgitust katkuviiruse tuvastamise meetoditest.

Kalda ei olnud nõus vandeadvokaadi väitega, et sigade suremus ei olnud farmis suur. "VTA andmetel oli see suurenenud," sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles