25 aastat talupäevi – maa- ja linnarahva kohtumiskoht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäneda talupäevad toimuvad sel nädalavahetusel juba 25. korda.
Jäneda talupäevad toimuvad sel nädalavahetusel juba 25. korda. Foto: Marianne Loorents

​Eesti talupäevad Jänedal on kõige pikema traditsiooniga maarahvale mõeldud üritus, kus taluinimesed näitavad linnarahvale oma tegemisi. Päevad said alguse juba 1992. aastal ning sel nädalavahetusel toimuvad need 25. korda.

Talupäevade peakorraldaja Enno Must meenutas, et mõte pidada talunike kokkutulek Jänedal tuli talupidajate keskliidult, kes ka ürituse korraldas. Esimene talupidajate kokkutulek oli ühepäevane, aga teistest talupäevadest alates, mil korraldamise võttis enda õlule Jäneda õppe- ja nõuandekeskus, kestavad need kaks päeva. Jäneda Mõis võttis omakorda nõuandekeskuselt korraldamise üle 2000. aastal.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu peadirektor Kaul Nurm meenutas, et esimesed paar-kolm aastat olid talupäevad vaid oma paarisaja liikme kokkutulek. “Kui korraldamise võttis enda õlule Jäneda Mõis, kasvas päevade populaarsus ning üritus muutus avatumaks,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles