Rakvere politseikoeral sündis kaheksa kutsikat (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nico.
Nico. Foto: Kasper Mäe

Rakvere politseijaoskonnas täidab oma tööülesandeid Belgia lambakoera malinoisi tõust nelja ja poole aastane teenistuskoer Nacho. Hiljuti sai ta kaheksa kutsika isaks.

Nacho on äärmiselt sõnakuulelik ja tark koer. Ta täidab käsklusi, oskab trikke ning on suur abimees ka tööpõllul: ajab jälgi, otsib narkootikume ja püüab kurjategijaid. Ka neid, kes silmanähtavalt ohtu ei kujuta.

Kui Soome teenistuskoerte koolitaja Jussi Leinonen Eestis käis, jäi Nacho talle silma. Kuna mehel on emane koer, kellele seltsilist leida oli keeruline, aga kutsikaid sooviti saada, lepiti Nacho peremehe Raul Bambergiga kokku, et koerad tutvuvad omavahel. “Algul ei juhtunud midagi,” rääkis peremees.

Esimesel päeval polnud Nacho aru saanud, mida tähendab vastassoost koer, järgmisel päeval ei tundnud koerapreili Nacho vastu huvi. Bamberg mõtles juba alla anda, kuid otsustas siiski veel veidi kannatlik olla.

Mõne aja möödudes tuli Soomest teade, et õige pea on kutsikaid oodata. Sündis neli poissi ja neli tüdrukut. Kaheksast kutsikast kaks tulid Eestisse. Nicost saab tsiviilis sportkoer, kes hakkab võistlustel käima, teisest saab politseikoer.

Umbes sellises vanuses algabki koera väljakoolitamine. “Kui õpetamine on läbi, siis ülejäänu on kõik treenimine,” ütles Raul Bamberg.

Koera väljaõpetamiseks kulub tema sõnul umbes kaks aastat. “Tegelikult on see imelihtne,” märkis ta. “Esimesed pool aastat õpib koer väga kiiresti, siis tuleb puberteediiga ja võib esineda tagasilööke, aga neist saab üle,” rääkis Bamberg.

Mehe tee koerajuhina ning -treenerina algas juba aastaid tagasi. 1996. aastal mõtles ta, et tahab olla koerajuht. Pärast mõningast eemalolekut politseist naasis ta ametisse ning temalt küsiti, kas ta tahaks saada koerajuhiks. Pärast 15-minutilist mõtlemist kõlas: “Tahan!” Seda ei kahetse mees siiani. Senised teadmised teenistuskoerast pärinesid filmist “Komissar Rex”.

Kui Raul Bamberg oma esimese teenistuskoera Neroga tutvus, oli loom sama pisike kui Nico praegu. Kujutluspildid Rexist hävinesid. Algus oli raske – esimestel päevadel mees koguni nuttis.

Peas olid mõtted: ei oska, ei taha, mida küll sellise koerakesega pihta hakata ... Mehe reaktsiooni peale soovitas naine tal koer tagasi viia.

See tekitas Raul Bambergis nii palju trotsi, et ta võttis end kokku, käis Soomes õppimas ja nüüdseks on tema juures tippajal õppimas 90 koera. “Olen õnnelik inimene,” ütles ta.

Malinoisi koeratõug on pärit Belgiast. Eestis on see tõug tsiviilis veel avastamata, kuid seda liiki teenistuskoerte järele on väga suur nõudlus. Järjekorras on 22 isast koera, keda pole veel sündinudki.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles