Täna ja 25 aastat tagasi

, 20. Augusti Klubi liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20. Augusti Klubi liige Toomas Kork.
20. Augusti Klubi liige Toomas Kork. Foto: Internet

Mida tegin noil pöördelistel päevadel ja kuidas vaatan tänasele päevale? Olin rahvarinde algatuskeskuse liige ja Rakvere piirkonna juht, ülemnõukogus tegelesin peamiselt militaarküsimustega. See sai alguse 1989. aastal Arnold Rüütli kutsest tulla Kadriorgu ja asuda vedama alternatiivteenistuse seaduse koostamist. Oli ju vaja kuidagi takistada meie poiste sundmobiliseerimist Nõukogude armeesse.

Saime seaduse valmis ja tegelesin valitsuskomisjoni esimehena selle rakendamisega kuni kaitseministeeriumi moodustamiseni juba uues riigis. Meie poisid olid nende seas, kes pärast kiirväljaõpet Remnikul läksid kodukaitse mundrites majanduspiirile. Ülemnõukogu riigikaitsekomisjoni liikmena ja praktikuna sain jõudumööda kaasa aidata ka politsei ja piirivalve taastamisele.

Putšipäevadel kulus kõvasti aega toimuva kohta info hankimiseks ja võimalike edasiste arengusuundade läbiarutamiseks. Kui Pihkva dessantdiviisi sõjamasinad lähenesid Tallinnale, võttis linna juhtkond vastu otsuse, et “külaliste” soove läheb kuulama linnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles