Muuga mõisas vändatakse Eesti riigi 100. sünnipäeva mängufilmikonkursi võidutööd „Seltsimees laps“

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Vabariigi 25. taasiseseisvumispäev Muuga mõisa juures on hoopis teistsuguse aja ja loo hõnguga. Uhke mõisakooli taga, kus asub mälestussammas Eduard Vildele, varjab suure kirjaniku kuju lehviv punalipp. Mõned meetrid eemal uudistavad Tšaikat poisid, kes on riides niimoodi, et see reedab, et kümnendites on aegu tagasi mindud. Läheduses on staadion, kus misanstseeni teevad Eesti tippnäitlejad Tambet Tuisk ja Juhan Ulfsak. 

Filmi tutvustuse järgi on aasta 1950 Nõukogude Eestis ning stalinlik terroriaparaat töötab täistuuridel. Kuueaastase Leelo silme all arreteeritakse tema koolidirektorist ema ja saadetakse Siberi vangilaagrisse. "Kui sa oled hea laps, siis tulen varsti tagasi," on ema viimased sõnad, enne kui ta püssimeeste saatel ära viiakse. Leelo hinge sugeneb hirm, et just tema on ema äraviimises süüdi, sest ta polnud piisavalt hea. Samal ajal kostavad raadiost helged propagandalaulud, õues marsivad õnnelikud pioneerid, kodu piirab aga NKVD uurija ning Leelo kuuleb pealt täiskasvanute hirme vangilaagritest ja küüditamistest. Selles kahepalgelises maailmas püüab Leelo ema tagasituleku nimel olla võimalikult tubli, kuid satub üha uutesse sekeldustesse ja aina segasem näib seegi, mida hea laps olemine tegelikult tähendab.

Filmi üheks keskseks võttepaigaks ongi seesama Muuga mõis. Filmi produtsent Riina Sildos ütleb, et Muuga sobib seetõttu, et siin on erinevad ajastud koos. „See on algupärane mõis, mis on 360kraadi filmitav. Tegime siia ka staadioni, nii, et see mõis on parim valik,“ ütleb Sildos.

Mõisahoone on kaunis baltisaksa stiilis – lamavate lõvidega skulptuure varjutavad siin ja praegu vaid nõukogude tarvikud, kus Lenini ja Marxi näopildid loovad absurdihõngulise keskkonna. Mõisa saalis ootavad oma võttekorda lapsed, kes osalevad filmis ja õpivad siinsamas koolis.

Andres Tamm, kes läheb Muuga kooli 6klassi räägib, et filmis kehastub ta jooksjaks, kelle ülesanne on koolistaadionil ringe teha. Poiss tunnistab, et näeb tollastes võimlemisriietes pisut kentsakas välja. „Sain need täna hommikul, need on päris veidrad," räägib poiss, kes oli nõus kohe osalema, kui koolidirektor sellise ettepaneku tegi. „Täna ja homme on võte ning enne kooli algust teeme midagi aktusel. Ei teagi, kas oktoobris, kui on koolivaheaeg, osaleme ka,“ arutleb Andres, kes õpib klassis, kus käib kolm last. „Praegu on tore olnud, väga palav on muidugi. Ülehomme on vaba päev, siis saab kodus olla. Õues,“ lisab Andres.

“Seltsimees laps” on režissöör Moonika Siimetsa esimene täispikk mängufilm, mille stsenaarium põhineb Leelo Tungla autobiograafilistel raamatutel “Seltsimees laps” ja “Samet ja saepuru”.

Filmis teevad kaasa Tambet Tuisk, Liina Vahtrik, Juhan Ulfsak, Lembit Peterson, Maria Klenskaja, Argo Aadli, Indrek Taalmaa, Sten Karpov, Anne Reemann, Maarja Jakobson, Piret Krumm, Ene Järvis, Pille Pürg, Maria Avdjushko, Aarne Soro, Tarmo Song, Helene Vannari, Kersti Tombak, Liisa Pulk, Maksim Demidov, Sandra Uusberg, Carmen Mikiver, Karoliina Krasikovski, Julia Aug, Anna Sergejeva, Linda Liis Aasmäe ja Roosi Luik.

1,5 miljoni euro suuruse eelarvega filmi produtsent on Riina Sildos, operaator Rein Kotov ja kunstnik Jaagup Roomet.

Filmivõtted toimuvad üle Eesti, peamised paigad on Rägavere ja Porkuni mõisad, Muuga mõisakool, Valga ja Võru raudteejaamad, Kohtla-Järve staadion ja Tallinna kesklinn. Filmivõtted kestavad 2017. aasta juunini. Film jõuab ekraanidele 2018. aastal, kui Eesti riik tähistab sajandat sünnipäeva.

Reportaaži Muuga mõisas toimunud filmivõttest, saab lugeda järgmise nädala ajalehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles