Verekeskus kutsub rakverlasi doonoripäevale

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verekeskus kutsub doonoripäevale.
Verekeskus kutsub doonoripäevale. Foto: Priit Simson / Postimees

Rakvere doonoritelkides on võimalik verd loovutada 29. ja 30. augustil kella 12–18 ning 31. augustil kella 11–17.

Doonoriks sobib terve, puhanud, söönud ning vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Vereloovutamiseks tuleks varuda ligikaudu kolmveerand tundi, millest vereloovutus võtab viis kuni kümme minutit ning ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ning pärast vere andmist väikesele puhkusele. Kaasa tuleb võtta pildi ja isikukoodiga isikut tõendav dokument. Protseduur on valutu ja ohutu ning doonorilt võetakse 450 milliliitrit verd. See moodustab kõigest kaheksa protsenti täiskasvanud inimese verest. Veremaht taastub kohe, vererakkude arv keskmiselt 72 tunni jooksul.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 20 000 patsiendile aastas.

Kui võtame sellest ettevõtmisest osa, siis saame olla kindlad, et Eesti haiglate verevarud on piisavad. Verepuudus on meie kõigi ühine mure, sest abivajaja rolli võivad õnnetu juhuse tõttu sattuda ka meie sõbrad, lähedased ja tuttavad ning doonorivere olemasolust võib ühel päeval sõltuda ka meie enda elu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles