Teisipäeval mälestatakse kommunismi ja natsismi ohvreid (1)

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval mälestatakse kommunismi ja natsismi ohvreid. Foto on illustratiivne.
Teisipäeval mälestatakse kommunismi ja natsismi ohvreid. Foto on illustratiivne. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Teisipäeval tähistatakse 77 aasta möödumist Molotovi-Ribbentropi pakti sõlmimisest, mis pani aluse paljude vabade riikide okupeerimisele ning suure hulga inimeste represseerimisele totalitaarsete režiimide poolt.

Euroopa parlamendi ettepanekul tähistab Euroopa 23. augustil Molotovi-Ribbentropi pakti aastapäeva, mis on kuulutatud totalitaarsete režiimide ohvrite mälestuspäevaks. Üle-Euroopalist mälestamist korraldavad Euroopa riigid roteeruvalt. Sel aastal toimub üle-Euroopaline mälestuspäev Slovakkia pealinnas Bratislavas, kus Eesti esindajana osaleb ka justiitsminister Urmas Reinsalu. 

23. augustil 1939. aastal sõlmisid natslik Saksamaa ja kommunistlik Nõukogude Liit Molotovi-Ribbentropi pakti, mis lõi aluse iseseisvate riikide annekteerimiseks ja okupeerimiseks ning käivitas sündmuste ahela, mille käigus pandi laias ulatuses toime kommunismi ja natsismi kuritegusid. Tänavu möödub pakti sõlmimisest 77 aastat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles