Turbatootmist on sel aastal seganud heitlik ilm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turbatoomist on sel aastal seganud heitlik ilm, Virumaal on tootmine keskmiselt 50 protsenti langenud, mujal Eestis on olukord parem. Fotol Viru raba.
Turbatoomist on sel aastal seganud heitlik ilm, Virumaal on tootmine keskmiselt 50 protsenti langenud, mujal Eestis on olukord parem. Fotol Viru raba. Foto: Anu Viita-Neuhaus

Turbatoomist on sel aastal seganud heitlik ilm, Virumaal on tootmine keskmiselt 50 protsenti langenud, mujal Eestis on olukord parem.

"Ilm on olnud sellel aastal heitlik ja regionaalseid erinevusi on väga palju. Pärnumaa, Lääne-Eesti ja Raplamaa on kuskil 80 - 100 protsendi piirimail. Samas Virumaal on nii vihmane olnud, et juuli algusest pole saanud midagi teha ja üldine tase on 50 protsendi peal," ütles Eesti Turbaliidu tegevdirektor Erki Niitlaan BNS-ile.

Kesk-Eesti ja Lõuna-Eesti turbatootmise andmed Niitlaanel veel puudusid. Positiivsena tõi Niitlaan välja rekordiliselt soodsa maikuu.

Tema sõnul on ilmaolud keerulised Lätis-Leedus ja mujalgi regioonis. "Eelmisest aastast oli laojääke osa ettevõtetel. Võib olla ka tarnehäireid, aga kui laod oleks tühjad, siis oleks olukord halvem, tarned ilmselt suudetakse ära rahuldada," märkis ta.

Niitlaan ütles, et kuigi turbaliit tervitab riigi otsust vähendada ressursitasusid, siis selle mõju veel kuigi suur pole. "Kütteturba positsiooni turul see pole eriti parandanud, kaevandamismaht sel aastal langes," märkis ta.

Valitsus kiitis juuni lõpus heaks keskkonnaministri määruse, millega langetatakse tagasiulatuvalt põlevkivi ja turba kaevandusõiguse tasusid, leevendamaks madalast naftahinnast tingitud kriisi põlevkivisektoris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles