Kehv töökoht teeb haigeks

Liina Laks
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neil, kes on oma tööga rahul, on hilisemas elus oluliselt vähem terviseprobleeme.
Neil, kes on oma tööga rahul, on hilisemas elus oluliselt vähem terviseprobleeme. Foto: shutterstock.com

Kas sa oled oma tööga rahul? Kui ei, siis tasub Ohio ülikooli teadlaste sõnul tõsiselt karjäärivalikute üle järele mõelda, sest hiljemalt 40. eluaastaks maksab see rahulolematus halva tervise näol valusalt kätte.

Uuringus, mis kestis alates 1979. aastast kuni majanduskriisini, osales üle 6000 inimese. Teadlased jagasid katsealused nende endi vastuste alusel nelja rühma. Esimeses grupis olid need, kes ütlesid, et on oma tööga kogu aeg rahulolematud (45%), teise gruppi sattusid inimesed, kes olid oma tööga kogu aeg rahul (15%). Kolmandasse paigutati inimesed, kes ütlesid, et olid alguses tööga rahul, aga hiljem rahulolu kadus (23%) ja neljandasse rühmitati katsealused, kes väitsid, et olid alguses tööga rahulolematud, aga ajapikku tekkis ka rahulolu (17%).

Neljakümnendaks eluaastaks pidid kõik katsealused uurijatele oma terviseprobleemidest teada andma. Kontrollgrupina kasutati inimesi, kes ütlesid end kogu aeg tööga rahul olevat. Ohio ülikooli teadurid avastasid tulemusi võrreldes, et pidevalt rahulolevatel inimestel oli hilisemas elus vähem terviseprobleeme.

Need, kes ütlesid, et alustasid oma karjääri kõrge rahulolu ja motivatsiooniga, aga selle ajapikku kaotasid, kannatasid aga keskmisest rohkem ärevuse, muretsemise ja halveneva vaimse tervise käes. Kõige hullem oli aga pidevalt rahulolematute inimeste olukord: lisaks psüühilistele probleemidele tabas neid ka füüsilise tervise halvenemine: teadlased leidsid, et need töötajad põevad teistest tihedamini grippi ja seljahaiguseid.

Ameerika teadlastel on aga hea uudis neile, kes kehvast töökohast alustavad, aga ajapikku aina meeldivamate kohtade peale jõuavad: neid ülalnimetatud terviseprobleemid kimbutada ei tohiks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles