Repliik: mõttetu presidendiralli

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Mäe.
Aarne Mäe. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Eestis käib presidendiralli, kus igaüks midagi arvab ja iga teine üritab kandideerida. Ajakirjanikud ja poliitikud on kihevil, arvamusliidrid arvavad ja rahvas hüüab kaasa, kuigi nende hääl ei loe.

Aga milleks üle pingutada? Kui veidi järele mõelda, siis on presidendi valimise (vabandust, pigem ametisse määramise) puhul tegemist ju asendustegevusega, sest parlamentaarne Eesti võib väga vabalt hakkama saada ka ilma presidendita.

Kui 25 aasta eest Venemaal riigipööre toimus, hankis tollal välisministrina ametis olnud Lennart Meri Helsingis limusiini, et sellega linnas väike tiir teha, sinimustvalge lipp, mille ta oli Tuglase Seltsis laua pealt haaranud, autoninasse seotud. Umbes samasugune roll on presidendil praegu – sõita trikolooriga ringi. Lisaks kulutada hulk ressurssi, nii inim- kui ka materiaalset. Või poseerida Kroonika kaanel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles