“Eesti 100” avafilm maalib Muuga mõisa liikuvatele piltidele

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Režissöör Moonika Siimets rõõmustab Julia Augi (õpetaja Ljudmilla) ja Juhan Ulfsakiga (NKVD-lane Varik) võtte hea tulemuse üle.
Režissöör Moonika Siimets rõõmustab Julia Augi (õpetaja Ljudmilla) ja Juhan Ulfsakiga (NKVD-lane Varik) võtte hea tulemuse üle. Foto: Agnes Aus

Autorivi ummistab väikese Muuga peatänava, kaugusest on kuulda ruuporisse hõigatud märksõnu. Allee vahel on märgata sebimist - käivad Eesti võimaliku klassikafilmi “Seltsimees laps” võtted.

Hetke pärast oleks tegevuspaik nagu muutunud – mõis paistab kogu oma hiilguses, staadioni juures on tuntud näitlejate seltskond. Mõtlen esimese hooga tõtata kohe sinna, kuid ootan veidi ... Näen nende absoluutselt keskendunud nägusid.

Astun kaks sammu tagasi. Siinsamas sööb filmi meeskond lõunat. Mõnes mõttes tehakse kunsti ka praegu – liha peale tõmmatakse veripunaseid ketšupist jutte. Söögilaua ääres kõlgutab jalgu üks filmi peategelastest – Helena-Maria –, kes on Kadrina vallavolikogu esimehe Jaanus Reisneri tütar. Märkan kohe, et väike piiga on tõesti nagu teisest ajastust pärit. Näen sedagi, et Leelo Tungal, kelle mälestustel lugu põhineb, võis lapsena olla täiesti tema moodi. Saadan mõisahoone trepi poole keksivat tüdrukut silmadega. Tahaks noorelt filmitähelt küsida raskeid, täiskasvanulikke küsimusi: kuidas sa küll suudad sellises keerulises filmis mängida? mis on kõige raskem? kes? miks? kuidas?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles