Põllumehed ei toeta MES-i ja PRIA riigireformiga ümberkujundamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRIA kontor Tartus.
PRIA kontor Tartus. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Põllumeeste esindusorganisatsioonide sõnul ei tohiks riik põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametit (PRIA) ega Maaelu Edendamise Sihtasutust (MES) liita sihtasutusega Kredex nii-öelda arengupanga loomiseks, ka maaeluministeerium on ühinemise osas eitaval seisukohal.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Põllumeeste Keskliit ja Eestimaa Talupidajate Keskliit pöördusid valitsuskabineti istungi eel riigihalduse ministri Arto Aasa poole, et väljendada vastuseisu rahandusministeeriumi ettepanekutele, mis puudutavad PRIA toetuste andmisega seotud tegevuste ühendamist keskse rakendusüksusega ning Kredexi ja MES-i ühendamist, teatasid ühendused.

"Leiame, et Euroopa Liidu ühiste põllumajandus- ning kalanduspoliitikate spetsiifikat ja komplekssust arvestades on kõige otstarbekam, kui PRIA ja MES jätkavad iseseisvate asutustena," ütles põllumajandus-kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus pressiteates vahendusel.

Maaeluministeerium on varem väljendanud enda seisukohta, mille järgi peavad MES ja PRIA jätkama eraldiseisvate asutustena. MES ise on märkinud, et säärase ühinemise järel kaotaksid eelkõige kliendid.

Riigihalduse minister Arto Aas tutvustas juunikuus valitsuskabinetile riigireformi esialgset kava, mis kaotaks maavalitsused, ühendaks maapõueressursside haldamise, koondaks ühte üksusesse eurovahendite jagamisega tegelevad asutused ning looks võimalused vähemalt 3000 riigitöötaja kaugtööks.

Muuhulgas soovib Aas luua ühendameti, millesse aastaks 2019 peaks etapiviisiliselt üle viidud olema välisvahendite haldusega tegelevad üksused rahandusministeeriumist, riigi infosüsteemi ametist (RIA), tehnilise järelevalve ametist (TJA), Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest (EAS) ning sihtasutustest Innove, Archimedes, Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) ja Kredex.

Plaanide kohaselt järgmise aasta alguses tegevust alustavasse ühendametisse tuleks kava järgi üle viia ka põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) toetuste andmisega soetud tegevused. See peaks uue asutusega ühendatud olema hiljemalt 2021. aastaks. Vastava tegevus- ja ajakava peaksid rahandusministeerium ja maaeluministeerium kokku leppima järgmise aasta märtsi lõpuks.

Riigireformi kava näeb ette ka EAS-i, sihtasutuse Eesti Teadusagentuur ja sihtasutuse Archimedes ettevõtluse ja innovatsiooniga seotud üksuste ehk praeguse ettevõtluse tugistruktuuri koondamist ühte kompetentsikeskusesse. Lisaks soovib Aas ühendada sihtasutuse Kredex ja Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) kui ettevõtjaile kapitali kättesaadavust parandavaid finantsinstrumente pakkuvad asutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles