Kunda vabatahtlikud tõid Soomest päästekaatri

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile lõunal putitasid vabatahtlikud oma vastsoetatud kaatrit.
Eile lõunal putitasid vabatahtlikud oma vastsoetatud kaatrit. Foto: AGNES AUS/VIRUMAA TEATAJA

Pärast väikest seiklust tõid Kunda vabatahtlikud merepäästjad eile endale Soomest kaatri, kuid enne päästetöödele minekut peavad mehed koolipinki istuma.

MTÜ Kunda Vabatahtlik Merepääste juhatuse liige Arvid Kilm rääkis, et nad üritasid juba kolmapäeval Toila kolleegide kaatriga Soome minna, kuid alusel oli liiga palju inimesi ja kapten otsustas sadamasse tagasi pöörduda. Midagi ohtlikku küll polnud, kuid sellise laadungiga oleks kaatril kulunud Soome sõiduks liiga palju aega.

Neljapäeva hommikul läksid kolm Kunda vabatahtlikku merepäästjat reisilaevaga Soome. Kaatri said nad kätte Porvoost. Kiire veesõiduk oli toodud sinna Kemist, kus alus samuti päästeülesandeid täitis.

Eile pärast maabumist askeldasid kolm meest Kunda sadamas juba vast soetatud kaatri kallal. “Peab vaatama, et koduseks saaks,” sõnas Agu Lepisto, kes tegeleb autode remondiga ja vabatahtlikus merepäästes hoolitseb tehnika eest. “Kui auto ostad, siis ka ikka vaatad,” ütles ta.

1997. aastal valmistatud kaatril on Caterpillari mootor, mida kasutatakse tõstukites. Alus suudab arendada kiirust üle 30 sõlme ehk siis umbes 60 kilomeetrit tunnis.

Alusega võib merele minna, kui meeskonnas on vähemalt kolm liiget. Seega saab päästa kuni seitse inimest – üle kümne inimese alusel olla ei tohi.

Kilmi sõnul maksis kaater 15 000 eurot. Sellest väiksemad uued alused maksavad umbes veerand miljonit eurot. Kunda merepäästjatel aitas kaatri soetada katusorganisatsioon Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste.

Küsimusele, millal merele minnakase, vastas Kilm, et praegu päästetöid ei saagi teha. Enne on meestel vaja läbida koolitus. Merepäästeks vajaliku koolituse on seni läbinud vaid Kilm ise, kuid tema sõnul saab politsei- ja piirivalveameti abiga mehed juba sügisel koolipinki saata.

Kaatril on veel vana nimi Laitakari, kuid Agu Lepisto sõnul pannakse alusele ilus eesti naisenimi. Seda pole veel otsustatud, kas kuulutatatakse välja avalik nimekonkurss või valivad nime vabatahtlikud merepäästjad ise. Neid on Kundas juba kaheksa.

MTÜ Kunda Vabatahtlik Merepääste loodi mullu detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles