Ühendriikide pioneerid rajavad Tapale ja keskpolügoonile kolm kerghalli

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tapa linnakusse ja keskpolügoonile rajavad Ameerika Ühendriikide 15. pioneeripataljoni 500. kompanii pioneerid spordihalli ja kaks ladustamispunkti.

Tapale ehitatakse spordihall ja õppuste jaoks mõeldud laskemoona hoiustamise punkt, keskpolügoonil valmivas rajatises hakatakse hoiustama väljaõppevahendeid. „Meie jaoks on siinsed projektid väga kasulikud ja vajalikud, kuna saame oma oskusi lihvida ja kasutatavat tehnoloogiat veelgi paremini kasutama õppida,“ ütles Tapal spordihalli ehitava meeskonna juht veebel Travis Smith.

Hallide rajamisel kasutab 15. pioneeripataljon ainsa Ühendriikide Euroopas paikneva üksusena moodsaimat ehitustehnoloogiat Ultimate Building Machine, mille abil on võimalik lühikese ajaga püstitada erinevas suuruses terasest kerghalle. Kerghallide ehituse teeb kiireks ja lihtsaks asjaolu, et arvuti abil juhitav masin valmistab ehitusplatsil toormaterjalist vajalikud detailid, millest seejärel kerghall ehitatakse.

Kahe Eestis viibitud suve jooksul on 15. pioneeripataljoni allüksused lisaks septembri lõpus valmivatele kerghallidele ehitanud keskpolügoonile rasketehnikale sobiliku tee ja liikumiskoridorid, puidust kergkasarmud ning teinud muid taristut parendavaid töid. Samuti ehitati Vohnja koolile mängumaja, tööriistakuur, uus jalakäijate sild ja jalgrada.

Ameerika pioneeriüksuse koosseisus viibib Eestis hetkel ligi 100 inimest ja pea sama palju erinevat tehnikat. USA pioneeride rotatsioon Eestis lõppeb septembri lõpus, mil üksus naaseb oma alalisse paiknemiskohta Saksamaal Grafenwhöris. 15. pioneeripataljon loodi 1916. aastal, üksus võttis osa mõlemast maailmasõjast ning Korea ja Vietnami sõdadest. Pataljoni ülesanne on toetada relvajõude pioneerivõimekusega, sealhulgas rajada ülesande täitmiseks vajalikke ehitisi ning teid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles