Muinsuskaitseamet kutsub tule- ja veetorne avama

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohni tuletorn.
Mohni tuletorn. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Muinsuskaitseamet kutsub üles kõiki tule- ja veetornidega seotud inimesi, sõltumata sellest, kas nende hooned on riikliku kaitse all või mitte, avama oma uksi huvilistele 10. septembril, korraldama ekskursioone, talgupäevi ja väljapanekuid kohalikust pärandist.

„21. sajandil on olulised tuletornid üle viidud automaatikale ja suur osa sageli kümnekonnast rajatisest koosnevast tuletornikompleksist oma algset funktsiooni enam ei täida. Ometi on need maamärgid oluline osa meie traditsioonilisest maastikust, mis kannab edasi kogukondlikku tähendust. Mitmed tornid on nüüd galeriide-muuseumidena inimestele avatud, valdav osa aga siiski suletud. Ometi ootavad needki uut ja head ideed, et edasi püsida ja muinsuskaitsepäevade eesmärk ongi inimesi tornide tuleviku peale mõtlema panna“, seletas valikut keskenduda sel aastal just tule- ja veetornidele Euroopa muinsuskaitsepäevade koordinaator Riin Alatalu

Veetorne on Eestis püstitatud umbes 270, täna on neid veemajanduses kasutuses vaid kümmekond, kultuurimälestisena kaitse all 15.

Euroopa Muinsuskaitsepäevi on korraldatud alates 1985. aastast eesmärgiga hoida igal aastal septembrikuus kultuuripärand kõigile huvilistele tasuta avatuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles