Ebaveres sajab taevast alla rasvjat haisvat ollust, mis riideid ja autosid rikub (7)

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil sügisene taevas. Illustreeriv foto.
pk/ Foto PEETER KÜMMEL/ SAKALA
Pildil sügisene taevas. Illustreeriv foto. pk/ Foto PEETER KÜMMEL/ SAKALA Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Lääne-Viru maakonnas Väike-Maarja vallas Ebaveres töötavate inimeste kannatus on katkenud: eriti just soojade ilmadega sajab taevast väga halvasti lõhnavaid rasvataolise koostisega kollaseid plärakaid, mis rikuvad riideid ja autosid.

Baltic Log Cabinsi töötajate Margiti ja Rasmuse sõnul tabab ebameeldiv üllatus ettevõtte töötajaid tööpäeva lõppedes juba pikemat aega, aga viimasel ajal just eriti sageli.

“Iga auto peal on sellised “ilusad” kollased plekid. Koju jõudes tuleb auto kibekiiresti puhtaks pesta ja siis ka küünega lükata, et plekid maha saada. Kui plekid on jõudnud ära kuivada, siis need pesule enam ei allu,” kirjeldas Margit oma argipäeva.

“Ja riiete peal ka muidugi. Minu tänane plärakas,” ütles ta oma pluusil kollast plekki näidates. “Mul oli neid peas ka kaks tükki. Rasvataoline moodustis,” lisas naine häirituna.

Rasmus ütles, et ebamäärase olluse “sadu” oleneb päevast: mõnel päeval on plekke rohkem, mõni päev pole üldse. Talvisel ajal probleemi tavaliselt ei esine, kuid mida soojem, seda suurem “sadu”. Ja üldjuhul käib see käsikäes haisuga, mis näiteks möödunud neljapäeval oli Ebavere kandis eriti tugev.

Baltic Log Cabinsi töötajad kahtlustavad, et seda kõike põhjustab nende naaberettevõte, loomsete jäätmete käitlemise tehas AS Vireen, kuid kindlalt väita nad seda ei saa. “Üks versioon on, et äkki on probleemi põhjuseks mesilased, kelle tarud on siinsamas kõrval,” lisas Margit, täpsustades, et ühe mesiniku tarud on tõepoolest karude rüüsteretkede eest metsast ära toodud ja Baltic Log Cabinsi territooriumi lähedusse paigutatud.

Olukorrast on teavitatud ka keskkonnaametit. Margiti sõnul pakkunud keskkonnaameti spetsialist, et ehk on tegemist putukaplekkidega. “Putukaplekid? Ma ei sõida ju tagurpidi! Tulin hommikul garaažist võetud autoga ja siis selliseid plärakaid ei olnud,” rääkis Margit, kes ei taha spetsialisti jutuga nõustuda.

Keskkonnaametist öeldi, et 23. augustil neile laekunud info edastati kohe keskkonnainspektsioonile uurimiseks.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul märkis, et inspektorid käisid asja kohapeal kontrollimas. “Paraku ei andnud esmane kontrollkäik vastust küsimustele, millega võib tegu olla ja kust need piisad võivad pärineda. Püüame selgitada,” rääkis Tuul, lisades, et inspektor oli piisku nuusutades täheldanud mitmesugust lõhna, nii ebameeldivat kui ka meevaha aroomiga sarnanevat.

ASi Vireen juhataja Tarmo Terav lükkas ümber väite, et nende ettevõte seda kollasepiisalist “sadu” põhjustab. “Juba nädala aega pole tuule suund olnud Väike-Maarja peale. Tuul on puhunud Ebavere metsade suunas,” tõi Terav konkreetse vastuväite.

“Pealegi kütame gaasiga, millest ei saa midagi sellist tulla,” lausus juhataja. “Oleks me rasvaga kütnud ...”

Terav on plekke märganud ka Vireeni juures parkivatel autodel ja tema pakkus, et “sadu” tuleb hoopis Ebavere Graanuli korstendest.

Ebavere Graanul OÜ tootmisjuht Kalju Erras lükkas omakorda selle väite ümber, juhtides tähelepanu, et möödunud neljapäeval, mil kollaste piiskade sadu olevat olnud eriti tugev, Ebavere Graanuli tehas ei töötanud. “Kolmapäeva õhtul pandi tehas seisma,” täpsustas Erras ning lisas, et sel päeval puhus hoopiski läänetuul, mis ei lähe Baltic Log Cabinsist mitte möödagi.

Kuigi muret kurtnud töötajad on probleemiga juba pikalt silmitsi seisnud, pole nad Väike-Maarja vallavanema Indrek Kesküla sõnul omavalitsust sellest ametlikult teavitatud. Et asjaga tegeleb keskkonnainspektsioon, on vald siiski teadlik. “Loodame, et nad leiavad põhjuse,” lausus vallavanem.

Täpselt seda ootavad ka Margit ja Rasmus. “Väga ebameeldiv on, kui üle õue minnes saad mingi rasvaplärakaga keset pead, mis hiljem hullult haiseb. Tahame saada selgust, mis piiskasid tekitab,” kõneles Margit.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles