Kellest saab järgmine Eesti president?

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einar Vallbaum paistab Riigikogus silma napisõnalisusega. Foto on illustratiivne.
Einar Vallbaum paistab Riigikogus silma napisõnalisusega. Foto on illustratiivne. Foto: Erakogu

Nädala algul toimusid riigikogus presidendivalimiste kolm vooru. Et president jäi ikka valimata, pakkusid Lääne-Virumaalt mandaadi saanud saadikud välja, kelle vahel läheb rebimiseks valimiskogus.

Teisipäeval kandideerisid riigikogu teises voorus reformierakonna ja sotsiaaldemokraatliku erakonna ühiskandidaat Siim Kallas, keskerakonna kandidaat Mailis Reps ja IRLi ning vabaerakonna kandidaat Allar Jõks. Siim Kallas kogus 45, Mailis Reps 32 ja Allar Jõks 21 häält. Suurima häältearvu saanutena liikusid kolmandasse vooru Siim Kallas ja Mailis Reps. Põhiseaduse järgi osutub valituks kandidaat, kelle poolt hääletab riigikogu koosseisu kahekolmandikuline enamus ehk vähemalt 68 riigikogu liiget.

Kui loeti kolmanda vooru hääli, ennustas 175st Virumaa Teataja veebiküsitlusele vastanud inimesest 163, et president jääb valimata. Vaid 12 inimest uskus, et Eesti saab endale 30. augustil viienda presidendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles