Kaadritagused jutud: “Greening Kunda”

Kristjan Svirgsden
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda tsemenditehase õuel kõndis aastal 1995 filmimees, kelle üles võetud kaadrid tekitasid kundalastes nördimust, aga pälvisid BBC-lt kiitust.
Kunda tsemenditehase õuel kõndis aastal 1995 filmimees, kelle üles võetud kaadrid tekitasid kundalastes nördimust, aga pälvisid BBC-lt kiitust. Foto: Arvet Mägi

Et kõik ausalt ära rääkida, pean alustama aastast 1995, mil TVE (environment), kes toodab keskkonnakaitse programme BBC-le, ja Soome YLE TV2 pöördusid ETV poole koostöösooviga teha dokumentaalfilm Kunda tsemendivabrikust, mis kandis tollal juba Kunda Nordic Cement nime.

Nagu teame, oli Kunda nõukogude ajal üks väga tolmune koht. Peaeesmärk oli tootmine ja elukeskkond ei huvitanud kedagi. Nüüd, kus Nordic ostis tehase ära, asuti seda renoveerima ja kapitalistlikele väärtustele üle viima. Nende hulgas on ka tolmuvaba tootmine ehk keskkonnakaitse. 

Selleks võeti maailmapangast laenu. Nagu ma hiljem aru sain, oli film osa maailmapanga kontrollist Nordicule antud raha kasutuse kohta. Ja soomlased olid huvitatud sellepärast, et Kunda toss, mis reostas Läänemerd, jõudis otsaga ka Soome välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles