Lahutame maa hindamise maksustamisest

, maaameti ­peadirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tambet Tiits.
Tambet Tiits. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Maa korralist hindamist ei ole Eestis tehtud 15 aastat. Kuna maa turuväärtus on selle ajaga oluliselt muutunud, on selge, et praeguseks on eelmise, 2001. aasta hindamise tulemused vananenud, nende kasutamine on piiratud ja tekitab ebaõiglust.

Keskkonnaministeerium koostöös maaametiga kavandab muudatusi maa hindamise seaduses, et hakata korraliselt hindama igal neljandal aastal ja eraldada hindamine maa maksustamisest. 

Maa korralise hindamise eesmärk on leida kõigi maakatastris registreeritud maatükkide väärtus. Kuidas, miks ja millal seda väärtust kasutatakse, tuleb eraldi otsustada. Ehk teisisõnu – edaspidi peaksid nii eraomanikud kui ka riik tänu korralisele hindamisele saama kindla teadmise maa ajakohasest väärtusest, kuid sellele ei järgne automaatselt maa maksustamist, nagu näeb ette praegune seadus. Maa hindamine tuleb hoida lahus maksustamisest ja kavandatavas seadusmuudatuses on see ka selgelt kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles